Walter Vandeperre: "Ik ben er voor de anderen"

Auteur: 
Jo Cobbaut

Wie een wetenschappelijke lezing over leiderschap wil, moet niet bij Walter Vandeperre zijn. De CEO – lees Chief Entertainment Officer – van H&L Services is nochtans een geboren leider. Maar hij houdt het graag eenvoudig en efficiënt. Het gaat hem om respect en vertrouwen binnen een goed afgelijnd kader.

Walter Vandeperre begon als vrachtwagenchauffeur en eindigde zijn carrière in loondienst als directeur Operaties en bestuurder bij Katoen Natie in 2003. Hij startte zijn eigen Harbour & Logistics Services op. Het bedrijf laadt en lost containers bij klanten. H & L stelt mensen tewerk die met de klassieke structuren niet om kunnen: “Ik wou iets alternatiefs neerzetten voor goede uitzendkrachten, iets waar ze konden op terugvallen. Ze krijgen een grote autonomie en dat blijkt hen sterk te bevallen en te inspireren. Ik geef ze een transparant kader waarbinnen ze werken. Ze werken dagelijks heel productief maar zijn tevreden met hun werk en blijven. Dat geeft ook mij veel voldoening.”

“We geven onze mensen elke dag opnieuw een doelstelling die haalbaar is.”

Waarden

De filosofie van Walter Vandeperre oogt simpel. Voor hem staat en valt de wereld met de invulling van twee waarden. Respect en vertrouwen vormen zijn bijbel. “We spreken veel te gemakkelijk over normen en waarden, maar meer hoeft dat voor mij niet te zijn. Ik weet dat niet iedereen hetzelfde verstaat onder die twee waarden, maar ik geef al mijn medewerkers een transparant kader waarbinnen we moeten blijven. Ik leg aan alle Polen, Albanezen, Kosovaren, Syriërs, Nigerianen en Ghanezen die bij mij werken, op hun manier het waarom van de dingen uit. Ik verklaar hen bijvoorbeeld waarom hun loon in de competitieve markt waarin wij werken, onder druk staat. Ze begrijpen dat en ik zie dat de mensen van het eerste uur nog steeds bij mij tewerkgesteld zijn. We werken hier vandaag met 50 vaste medewerkers en trekken vaak met 75 man naar de klant. Vorig jaar groeiden we opnieuw met 35 percent.”