Kennisbank

Datum: 26 april 2018

Wat stond het voorbije jaar bij ETION op de agenda? In het ‘Activiteitenverslag 2017’ vind je een overzicht van de belangrijkste activiteiten, publicaties en hoogtepunten van onze werking.

Datum: 25 april 2018
Auteur: Annelies Maex

Elk jaar zet ETION met de Kempenaar een onderneming in de bloemetjes die zich op de kaart zette door haar focus op duurzame groei met aandacht voor medewerkers en omgeving. Wie volgt Amival, Dienstenthuis Turnhout, Vanhout, Cartamundi en vele andere op en sleept dit jaar de felbegeerde trofee in de wacht?

Datum: 25 april 2018
Auteur: Geert Janssens

Opinie van Geert Janssens (24 april 2018)
Moeten we nu blij zijn met de opbrengst van de Kaaimantaks of diep teleurgesteld? Alles hangt af van wat de ondernemingen zullen doen met de belastingen die ze niet hebben moeten betalen. Het geld is niet verloren maar krijgt ook niet automatisch de meest optimale aanwending voor de samenleving.

Datum: 24 april 2018

Voorjaar 2018 wordt de lente van de zelfsturing. Of zo lijkt het toch als we een blik slaan op de recentste Nederlandstalige managementliteratuur. Veel auteurs staan vandaag stil bij de theorie en vooral ook de praktijk van zelfsturende teams en het werken met minder hiërarchie. Zo ook ‘De Fluïde Organisatie’ van Arne de Vet en Filip Lowette.

Datum: 23 april 2018
Auteur: Jo Cobbaut

Hoewel voor velen het Internet of Things momenteel nog een ver-van-mijn-bedshow lijkt, is ook die technologische (r)evolutie vandaag eigenlijk al realiteit. De ‘City of Things’, het proefproject dat momenteel in Antwerpen loopt, is daar een concreet voorbeeld van. Met Jo De Boeck, CTO bij imec, gaan we dieper in op de opportuniteiten en de maatschappelijke impact van het ‘internet der dingen’.

Datum: 18 april 2018
Auteur: Partner

Het einde van de loonstop en de aantrekkende economie zorgen ervoor dat de loonspanning in stijgende lijn gaat, zo blijkt uit onderzoek van Acerta. Dat betekent ook dat meer medewerkers gaan onderhandelen over hun loon. Je hoeft echter niet altijd in harde euro’s te onderhandelen.

Datum: 17 april 2018

In de rubriek ETION’s Finest zetten we een keer per maand een ETION-lid in de kijker. Deze maand is het de beurt aan Iwein Meyskens, ir-architect (directeur / bestuurder) bij archipelago architects en lid van ETION Brabant-Brussel.

Datum: 16 april 2018
Auteur: Jo Cobbaut

De nieuwe winstpremie is een echte aanrader. Een participatieve bedrijfscultuur is echter een noodzaak voor wie het systeem met succes wil implementeren. Aan het woord is Xavier Baeten, professor aan de Vlerick Business School en nu reeds een adept van de winstpremie die de regering-Michel aankondigde in het Zomerakkoord.

Datum: 13 april 2018
Auteur: Jo Cobbaut

Bent u al dat gedoe rond robotisering en artificial intelligence ook wat moe? Marion Debruyne herkent het gevoel. Maar ze gelooft tegelijk dat het uiteindelijk wel ingrijpende gevolgen zal hebben. Ze is een van de gastsprekers op het ETION Forum 2018 over de netwerkeconomie, dat plaatsvindt op maandag 17 september.

Datum: 12 april 2018

Opiniebijdrage van Jochanan Eynikel (De Standaard - 12 april 2018)
Ook voor Mark Zuckerberg zijn er grenzen aan wat hij publiek wil delen. Dat hij pleit voor meer databescherming, is een keerpunt.