Kennisbank

Datum: 28 oktober 2020
Auteur: Jo Cobbaut

Tal van bedrijven zetten de stap naar circulaire economie. Dat doen ze door hun product te veranderen, anders naar de keten te kijken of hun producten als diensten aan te bieden. Een van de knelpunten is de investeringsbereidheid, zeggen zowel Brigitte Mouligneau (Vlaanderen Circulair) als Katelijne Norga (Susanova).

Datum: 28 oktober 2020
Auteur: Partner

Heel wat werkgevers hebben het moeilijk door de coronacrisis. Sommigen zijn genoodzaakt hun zaak te sluiten, anderen proberen met man en macht om deze zware tijd te overbruggen. Om deze mensen bij te staan in deze periode, biedt VDAB heel wat diensten aan.

Datum: 27 oktober 2020
Auteur: Geert Janssens

Herinnert u zich de gevleugelde uitspraak van Yves Leterme nog? Vanop de oppositiebanken sneerde hij de perfecte oneliner: ‘Wie gelooft die mensen nog?’ Het waren toen ook al tijden maar niets in vergelijking met vandaag. Het lijkt wel of er niemand nog iets of iemand gelooft.

Datum: 23 oktober 2020
Auteur: Jo Cobbaut

Zes op de tien bedrijfsleiders denken dat de coronacrisis de omschakeling naar een circulaire economie zal versnellen. Een grote meerderheid noemt duurzaamheid het nieuwe normaal. En wat daarbij opvalt: ruim acht op de tien bedrijfsleiders noemen thuiswerk een belangrijke hefboom voor duurzaam ondernemen, zo blijkt uit een onderzoek van ETION en hr-dienstenbedrijf ACERTA

Datum: 22 oktober 2020

De sociale mechanismes in bedrijfsfamilies beïnvloeden de carrière-intenties van de kinderen en hun emotionele betrokkenheid bij bedrijf en familie, zo stelt dr. Mira Bloemen-Bekx in haar doctoraatsproefschrift. Alles wat ondernemers bewust en onbewust zeggen, of niet zeggen, aan hun kinderen heeft sowieso een invloed op hun latere studiekeuze en beroepskeuze.

Datum: 20 oktober 2020
Auteur: Jo Cobbaut

“Het kotleven is niet in gevaar”, zo denken Nele Van Damme en Koenraad Belsack, de oprichters van Upgrade Estate dat onder de naam Upkot studentenkamers verhuurt. Toch verruimt het Gentse bedrijf de activiteitenwaaier met nieuwe concepten voor jonge professionals en voor snelgroeiende kmo’s. Net als bij Upkot staan verbondenheid en duurzaamheid centraal.

Datum: 19 oktober 2020
Auteur: ETION redactie

De online stemronde voor de ETION Kempenaar zit erop. De feestelijke uitreiking wordt echter uitgesteld tot de curves weer gezakt zijn tot een verantwoord niveau. Nog even nagelbijten dus voor de genomineerden van dit jaar: Netropolix, Group Smet en Wilms.

Datum: 15 oktober 2020

Opinie van Jochanan Eynikel (De Tijd, 16 oktober 2020)
Vingerwijzingen over elkaars gedrag in coronatijd zijn geen uitzondering en de toon verhardt, zeker op ‘sociale’ media. Die toenemende schandpaalcultuur is verontrustend en niet productief. Integendeel, we moeten hier samen door.

Datum: 14 oktober 2020
Auteur: Luc Haegemans

Raden van bestuur moeten alles doen wat nodig is voor het realiseren van het doel van de organisatie, aldus het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen. Maar hoe gaan die bestuursorganen daarbij te werk? In de jongste inspiratienota gaat Luc Haegemans na welke factoren een positieve rol kunnen spelen in de efficiënte werking van een raad, en welke eerder voor veel stress zorgen.

Datum: 13 oktober 2020
Auteur: ETION redactie

In de rubriek ETION’s Finest zetten we een keer per maand een ETION-lid in de kijker. Deze maand is het de beurt aan Pieter Claerhout, bezieler, initiatiefnemer en CEO van de CommunicatieCampus en lid in Oost-Vlaanderen.