SOS Belgische industrie

Auteur: 
De Standaard

België doet er goed aan om Duitsland als voorbeeld te nemen

BRUSSEL

De Belgische industrie is sinds 1970 met 17 procent-punt ingekrompen. Wereldwijd gezien moeten we enkel Groot-Brittannië laten voorgaan in de rangschikking van de teloorgang van de industriële bedrijvigheid. De Britten gingen bijna 20procent achteruit. Dat blijkt uit een studie van Econopolis, de denktank van Geert Noels, die in opdracht van de ondernemersorganisatie Unizo en het VKW werd gemaakt. België haalt verder zeer slechte punten voor concurrentiekracht.

Het decor waarin gisteren de studie werd voorgesteld, illustreerde perfect de industriële teloorgang. Het ging om de vroegere autofabriek van Renault in Vilvoorde.

De twee werkgeversorganisaties gaven echter aan dat ze niet louter het pessimisme over de toekomst van de industrie in ons land willen voeden. Noels kreeg eveneens de opdracht om eens op een rijtje te zetten wat er nodig is om de teloorgang van de industrie in ons land te stoppen of om te buigen. Er zijn niet minder dan negen remedies nodig om het tij te keren, luidt zijn conclusie.

Het gaat van het stimuleren van groene energie in de bedrijven tot het aantrekken van buitenlandse topbedrijven en het concentreren van de exportbegeleiding op toekomstgerichte afzetmarkten. Econopolis vindt ook dat de industrie voorrang moet krijgen boven logistiek op grote schaal omdat de verkeersproblemen de industriële bedrijven versmachten. Verder doet België er volgens Geert Noels zeer goed aan om Duitsland als voorbeeld te nemen voor de lonen, concurrentiekracht en hervormingen.

Om hun geloof in de industriële toekomst van Vlaanderen te belijden, besloten de twee ondernemersorganisaties ook om 25bloeiende Vlaamse industriële kmo's van vandaag in de schijnwerper te zetten.

 © Corelio