Mentorschap helpt werkloze migrantenjongeren aan een job

Auteur: 
Jo Cobbaut

Werkloze jongeren met een migratieachtergrond aan een job helpen door de ondersteuning van een mentor, dat is de opzet van de vzw DUO for a JOB. De organisatie zette de voorbije zes jaar al duizend jongeren aan het werk. Zo vond Sagarika Kalluri een job bij Johnson & Johnson, dankzij het netwerk en de ondersteuning van haar mentor Marina Geerts.

Voor jongeren met een migratieachtergrond is het moeilijk om werk te vinden. Het gebrek aan een relevant professioneel netwerk, de moeilijke erkenning van buitenlandse diploma’s en een beperkte kennis van de arbeidsmarkt en haar culturele codes, zijn de belangrijkste redenen. Om dit te verhelpen, biedt het in 2012 opgerichte DUO for a JOB gratis mentoring aan.

Ongeacht hun parcours of hun competenties krijgen de jongeren intensieve begeleiding van een mentor in hun zoektocht naar werk. De mentoren — vijftigplussers met ervaring in het bedrijfsleven of gepensioneerden — worden door DUO for a JOB gelinkt aan werkloze jongeren tussen 18 en 33 jaar oud. De mentor en mentee ontmoeten elkaar minstens twee uur per week, en dat gedurende zes maanden. Die aanpak werpt zijn vruchten af. Recent hielp DUO for a JOB de duizendste jongere aan een baan, onder meer via een partnerschap met Johnson & Johnson dat in zijn eerste jaar al 21 duo’s opleverde.

Vrijwilligerswerk

Marina Geerts is een van die mentoren. Ze werkte 22 jaar als HR-directeur en loopbaancoach bij Johnson & Johnson, voor ze freelancer werd. “Ik startte toen  ook met vrijwilligerswerk, maar wilde wel iets dat sterk aanleunde bij wie ik ben en wat ik doe. DUO for a JOB kwam op een goed moment in mijn carrière. Ik gebruik mijn skills om jongeren met een migratieachtergrond aan werk te helpen.”

Na een opleiding van vier dagen en een intakegesprek over haar achtergrond, kwalificaties en interesses werd Marina Geerts toegewezen aan Sagarika Kalluri. De vrouw kwam drie jaar geleden naar België, samen met haar man die hier een job had. Zelf vond ze geen voltijdse job. Alleen tijdens de schoolvakanties kon ze als vrijwilliger lessen Engels geven in scholen. In 2018 klopte Sagarika Kalluri aan bij DUO for a JOB.