Meet het glazen plafond

Auteur: 
Jo Cobbaut

Febelfin en Women in Finance willen meer genderdiversiteit in de financiële sector brengen en stellen concrete acties voor om dit te realiseren. De eerste stap is een meting van het effect van het glazen plafond.

Samen met een groep vrouwelijke leiders van de financiële sector, lanceerde Febelfin de actie Women in Finance in 2018. Bedoeling was om gelijke kansen te bieden voor mannen en vrouwen in de Belgische financiële sector. Dat moet gebeuren door genderevenwicht te creëren op alle niveaus in de organisaties. De doelstellingen zijn neergeschreven in een charter. Intussen hebben al 34 banken dat charter ondertekend, waaronder alle grote banken en verzekeringsmaatschappijen. Die groep vertegenwoordigt nu al 91 procent van de medewerkers in de financiële sector.

Waarom is diversiteit belangrijk?

Het charter begint met een verklaring waarom diversiteit positief is in de besluitvorming. Claire Godding, senior counsel diversity, inclusion & societal needs bij Febelfin en co-voorzitster Women in Finance: “Het is eigenlijk eenvoudig: vergroot de collectieve intelligentie tijdens de belangrijke beslissingen. Een comité met alleen grijze witte mannen in pak en das loopt het risico te veel rekening te houden met de kennis en ervaringen van die ene maatschappelijke groep. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat het risico op een foute beslissing groot is. In een homogene groep is de kans op een correct besluit 58 procent. Met een evenwichtige gendermix stijgt dat tot 71 procent. Dat percentage groeit nog in teams met voldoende diversiteit qua generatie en afkomst.”

“Een comité met alleen grijze witte mannen in pak en das heeft minder kans op een goede beslissing dan een heterogeen comité.”

Meer diversiteit geeft daarenboven een boost aan innovatie, verbetert het risicomanagement, het inzicht in de verwachting van klanten én het helpt om de beste talenten aan boord te houden. Claire Godding: “Het beslissingsproces neemt wel wat meer tijd in beslag. Dat is eigenlijk het enige nadeel.”