Meer Belgen wagen sprong van bij- naar hoofdberoep

Auteur: 
Serge Huyghe

Meer Belgen beslissen om hun bijberoep uit te bouwen tot een fulltime zelfstandige carrière. Elk jaar maken gemiddeld 3,7% van de mensen die een bijberoep uitoefenen de overstap; hier is een stijging van 23% te merken sinds 2011. Deze trend wijst erop dat de Belgen meer risico durven te nemen en hun job in dienstverband opzeggen voor een zelfstandige carrière. De hr-dienstengroep Acerta schrijft dit toe aan het economisch herstel. Bijna een kwart van alle starters vorig jaar waagden de sprong. De gemiddelde leeftijd waarop de beslissing genomen wordt, is 33 jaar.

Stijgende trend

In ons land zijn er zo’n 237.513 zelfstandigen in bijberoep, becijferde het ministerie van Middenstand eind 2015. Uit een onderzoek van Acerta blijkt nu dat er in 2011 3,3% van de mensen met een bijberoep de overstap naar zelfstandige in hoofdberoep maakte; vorig jaar was dit 4,3%. De laatste vijf jaar zien we aldus een licht stijgende tendens.

In het Vlaams Gewest werd de grootste stijging waargenomen: er zijn in 2015 28% meer mensen met een bijberoep die er hun hoofdactiviteit van maakten ten opzichte van 2011. Het Waals Gewest registreerde een stijging van 19%, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest was er een lichte daling van 5%.

Gemiddelde leeftijd

De gemiddelde leeftijd om een activiteit in bijberoep te starten is 31 jaar. Dat ze pas op de relatief late leeftijd van 33 jaar de effectieve stap zetten naar volledig zelfstandige is echter vrij logisch: “In bijberoep werken is een interessant statuut om een zelfstandige carrière te starten. Pas tussen je dertigste en veertigste neemt je carrière een vlucht, ook als werknemer in een bedrijf. Terwijl je in loondienst echt het beroep leert, expertise opdoet, competenties aanleert, kan je tegelijkertijd doorheen een langere periode een klantenbestand opbouwen in bijberoep. Eenmaal je dan effectief zelfstandige wordt, kan je een vliegende start maken,” zegt Els Schellens, director bij Acerta.

Lees het volledige artikel op de website van Acerta.