KMO's: dikwijls duurzamer dan ze zelf denken

Auteur: 
Jo Cobbaut

Duurzaam ondernemen lijkt voor nogal wat ondernemers een ver-van-hun-bedshow. Hoewel. Soms doen bedrijven eigenlijk al héél duurzame zaken zonder het te beseffen of het zo te benoemen, zo bleek op een ETION-avond rond duurzaamheid in kmo’s.

Op een event van ETION Kempen rond ‘MVO in de kmo’ gingen Rony Bols (Eribel), Hilde Harzé (Harzé Metalen) en Tina Ermgodts (Wilms) in gesprek met expert Hans Verboven over hun aanpak rond duurzaam ondernemen. Het bleek al snel dat deze bedrijven meer doen dan ze zelf beseffen of zonder dat ze dat zelf plaatsen in een systematisch duurzaamheidskader.

“Onderschat ook niet de toenemende druk naar duurzaamheid vanuit de buitenwereld, ook op kmo’s.”

“Typisch”, zo stelt Hans Verboven. De meeste ondernemers steken dan wel niet veel tijd en energie in communicatie over duurzaamheid en hebben er dikwijls ook geen expliciete visie op, maar dat wil nog niet zeggen dat ze niet in de praktijk duurzaam ondernemen. “Familiale kmo’s hebben bijna per definitie in de genen dat ze gaan voor de lange termijn en dat is alvast één belangrijk kenmerk van duurzaamheid. Zodra de dialoog in het bedrijf op gang komt, kan men het denken op een hoger managementniveau tillen en losmaken uit de sfeer van ad-hocinitiatieven of quick wins. Een bedrijf zoals Wilms staat enorm ver op het vlak van duurzame HR met de zorgzame en persoonlijke aanpak van een familiebedrijf, maar ze pakken er niet mee uit. Die bescheidenheid moeten we laten varen want goede voorbeelden inspireren anderen”, zo concludeert Hans Verboven.

Procesoptimalisatie

Diezelfde Hans Verboven leidt een team dat bijna klaar is met een handige tool die snel en pragmatisch in kaart brengt hoe ver een organisatie staat. Het instrument in kwestie zal eind 2017 helemaal klaar zijn, maar wordt vandaag al gebruikt en getest door 15 organisaties (familiale kmo’s en twee gemeenten). In het najaar zal men er zelf mee aan de slag kunnen. Hans Verboven, die in opdracht van de Vlaamse Overheid aan de UAntwerpen en AMS toegepast onderzoek doet naar duurzaamheidsmanagement, stuurt de ontwikkeling van het ‘sustatool-project’ (‘sustainability tool’).