Jurgen Lycops (The Glorious): Horecaman wordt ondernemer

Begin juni sloot het Brasschaatse hotel en toprestaurant Kasteel Withof zijn deuren. Directeur Jurgen Lycops bleef echter niet bij de pakken zitten.  Amper drie maanden na de sluiting opende hij zijn eigen zaak: The Glorious op het Antwerpse Zuid.

U bent heel snel na de sluiting van Kasteel Withof met een eigen restaurant gestart. Was het een idee waar u al langer mee speelde?

LIJCOPS: “Nee, het was zeker niet gepland. De sluiting van Kasteel Withof kwam ook voor mij als een complete verrassing. Nu, als horecaman droom je soms wel eens van een eigen zaak. Dus onbewust ben je daar toch misschien wel  mee bezig. Anderzijds: Kasteel Withof was een zaak waar ik mij volledig kon in uitleven en waar ik ook mijn eigen inbreng in had. Ik kwam op dat vlak dus zeker niets tekort.
Maar toen ik het voorstel kreeg om deze zaak over te nemen, heb ik niet lang getwijfeld. Deze zaak was al een paar maanden open, maar de eigenaar van het pand was niet zo tevreden met de manier waarop ze werd uitgebaat. Hij had me al eens gepolst of ik interesse had, maar ik werkte toen nog in Kasteel Withof, dus dat was niet aan de orde. Toen hij na de sluiting van Kasteel Withof opnieuw met die vraag afkwam, was ik juist op wijnreis in Italië. De onderhandelingen zijn grotendeels via de telefoon gebeurd. Op 1 augustus was ik terug uit Italië en op 15 augustus zijn we van start gegaan. De opstart is dus inderdaad heel snel verlopen.”

Hebt u veel moeten investeren?

LIJCOPS: “Dat viel goed mee. Het was een nieuwe zaak en ze was goed in orde. We hebben dus niet veel moeten veranderen. Ik had een klein spaarcentje opzij staan, daar kon ik op terugvallen. En nu de zaak draait, blijf ik er eigenlijk continu in investeren.”

Bij Kasteel Withof was u directeur in de zaak van een ander. Vandaag bent u zelf zaakvoerder. Is dat een groot verschil?

LIJCOPS: “Eerlijk gezegd: nee. Ik heb in Kasteel Withof, en eigenlijk ook in alle andere zaken waar ik in dienst ben geweest, altijd gewerkt alsof het mijn eigen zaak was. In Kasteel Withof was ik zeven dagen op zeven, dag en nacht aanwezig. Ik leidde daar het hotel, deed de boekhouding, de betalingen…Het was dus veel en hard werken en dat ik doe ik in mijn eigen zaak ook: ik ben hier altijd als eerste en ik vertrek als laatste.
Ik ben wel blij dat ik niet tien jaar geleden met mijn eigen zaak ben begonnen, want dan had ik niet de ervaring, de bagage gehad die ik nu heb. Maar het feit dat ik dit nu voor mezelf doe, maakt niet zo’n verschil: die beroepstrots had ik ook in mijn vorige jobs. Horeca, dat moet een roeping zijn. Als je in de horeca kwaliteit wil aanbieden – en dag geldt voor eender welk niveau: van frituur, over brasserie tot driesterrenrestaurant – moet je keihard werken. Het is topsport voor geest en lichaam.

Ik ben nu misschien wel iets meer relaxed. Vroeger werkte ik met iemand anders zijn centen; dat is een extra verantwoordelijkheid en daardoor wou ik dat het nog beter was. Maar de verantwoordelijkheden blijven toch. Er werken hier elf mensen en die verwachten dat ze op het einde van de maand hun loon uitbetaald krijgen.”

U hebt de stap naar een eigen zaak in volle crisisperiode gezet.

LIJCOPS: “Ja en die crisis schrikt mij eigenlijk niet af. Crisis of niet, de mensen blijven op restaurant gaan. En de crisis biedt ook opportuniteiten. Het is alleen een kwestie van er voor open te staan en je aanpassen aan de marktvraag. Het concept van The Glorious speelt daar ook een beetje op in. Het is een bistro wijnbaar.  We zorgen ervoor dat mensen goede tot uitstekende wijn kunnen drinken tegen een eerlijk prijs. Voor de wijn rekenen we de aankoopprijs plus 15, 20 of 25 euro. En de mensen hebben ook de keuze uit 20 tot 25 wijnen die ze per glas kunnen drinken. Elke maand laten we onze klanten zo kennis maken met andere wijnen.”