Jan Bossens over ondernemerschap, technologie en schaars talent

Auteur: 
Jo Cobbaut

Camco Technologies kan meteen tien producten ontwikkelen. De klanten zijn er, het specifieke talent helaas niet. Ondertussen zitten unieke technische profielen in start-ups oplossingen te ontwikkelen waarvoor het probleem nog moet worden gevonden. Zonde, zo zucht CEO Jan Bossens.

Een korte rondleiding doorheen Camco Technologies in Haasrode voert ons langs een divers park van moderne productiemachines, waaronder een aantal CNC-machines en 3D-prin­ters. Het enthousiasme van CEO Jan Bossens vertelt al waar zijn passie ligt. Technologie. En oplossingen vinden. Dat machinepark leert ons ook dat Camco quasi alles zelf ontwikkelt en produceert, conform Industrie 4.0. Van de camera’s tot de kiosken en portalen waar­op die camera’s gemonteerd worden, tot en met de software.

"Ik ben het zeker niet altijd eens met president Trump, maar hij heeft gelijk dat hij zich fermer opstelt tegen China."

ETION: Je zou denken dat uitbaters van containerterminals softwaresystemen hebben voor de logistieke stromen?
Jan Bossens: “Ja, die hebben ze. Maar zodra ergens een chauffeur een vergissing maakt, is heel dat systeem om zeep. Onze camerasystemen met visietechnologie controleren op elke plaats waar iets wordt vastgepakt of dat ook het juiste is. We volgen die voertuigen ook om te controleren of die het op de juiste plaats oppikken en afzetten. Wij leveren niet alleen de camera’s en positiesystemen, maar ontwerpen complexe sleutel-op-de-deurprojecten. Al is ons businessmodel niet zozeer gesteund op winst op die projecten, maar meer op licenties en onderhoudscontracten.”

ETION: Het viel op dat u met o.m. 3D-printers meteen elk onderdeel kunt produceren. Waarom wil u alles zelf maken?
Jan Bossens: “Er zijn verschillende redenen, waaronder kostenreductie en flexibiliteit. Deze machines kosten over heel de wereld evenveel, gezien de verregaande computerisering en robotisering wegen de loonkosten van het ma-chinepark weinig door. Wij designen onze producten ook zodanig dat ze snel demonteerbaar zijn en onderhouds-vriendelijk. Daardoor hoeven we minder mensen naar het buitenland te sturen en voor minder lange periodes. Voor onze designafdeling is het een luxe deze machines in huis te hebben, zij hebben daardoor meer feeling met het pro-ductieproces en kunnen designs daarop maximaliseren.”