Investeren in microfinanciering aantrekkelijker

Auteur: 
Serge Huyghe

Incofin cvso, het investeringsfonds voor microfinanciering, besloot om de inschrijvingspremie van 5% af te schaffen.

Sociaal én financieel rendement

Het fonds Incofin cvso, beheerd door Incofin Investment Management, investeert in duurzame microfinancieringsinstellingen (MFI's) in ontwikkelingslanden. Deze MFI's verstrekken aangepaste financiële diensten aan ondernemende personen die daardoor zelf een economische activiteit kunnen uitbouwen en hun levensomstandigheden verbeteren.

“De MFI's waarin wij investeren moeten daadwerkelijk een verschil maken voor de levenskwaliteit van al hun stakeholders”, zo licht voorzitter Frans Verheeke toe. “De aandeelhouders van ons fonds investeren immers juist bij ons omdat ze op zoek zijn naar een evenwichtige combinatie van financieel én sociaal rendement. Ze willen een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het Zuiden, en tegelijkertijd voor zichzelf een verstandige belegging doen.”

Verstandige belegging

Incofin cvso is een erkend ontwikkelingsfonds voor microfinanciering. Wie nog voor het einde van 2011 belegt, geniet daarom in 2012 reeds van een belastingvermindering van 5% van het geïnvesteerde bedrag (met een maximum van 300 euro). Daarbij komt mogelijk als extra rendement nog een dividend (het dividend bedroeg 2,5% in 2010), waarvan de eerste schijf van 180 euro dan weer vrijgesteld wordt van roerende voorheffing omdat Incofin cvso ook als coöperatieve vennootschap erkend is.

Daarbovenop komt nu een aanpassing van de toetredingsvoorwaarden, die de instap nog interessanter maken voor de beleggers. Tot nu toe betaalden beleggers immers een premie van 5% bovenop de nominale waarde van de aandelen. Die valt nu weg.

Sociale rol nog actiever te spelen

Tot op heden beheert het fonds Incofin cvso ongeveer 30 miljoen euro. Voorzitter Frans Verheeke: “Tussen 2004 en 2010 nam de waarde van onze investeringsportefeuille toe van minder dan 5 tot meer dan 30 miljoen euro. De voorbije jaren bereikten wij met ons fonds mooie resultaten. Via investeringen in 31 MFI's in 22 landen bereiken wij vandaag meer dan 1,5 miljoen ondernemende mensen. Ondanks het feit dat onze aandeelhouders niet streven naar winstmaximalisatie, konden wij over 2010 een dividend uitkeren van 2,5%.”

Meer info via mieke.winne@incofin.com