Interview met Koen De Bruyn

Een nieuwe onderneming opstarten in volle crisisperiode; het is verre van evident. Starters worden in ons land ook in betere periodes met een zeker wantrouwen bejegend. Dat ervoer Koen De Bruyn. Tot voor kort was hij IT-consultant in een groot bedrijf. Vandaag is hij IT-consultant in een klein bedrijf...zijn eigen bedrijf. Op zijn blog deelt hij zijn  starterservaringen. We hadden een interview met hem.

 

Op je blog schrijf je dat je twaalf jaar hebt gewerkt als bediende, “maar steeds met het gevoel om zelfstandige te worden op termijn”. Wat heeft je uiteindelijk de stap doen zetten?

 Koen De Bruyn: “Een concrete aanleiding is er niet geweest. Maar ik had bij me zelf wel vastgesteld dat ik geen ambitie had om door te groeien in het bedrijf waarvoor ik werkte. Ik deed mijn werk graag, dat was het probleem niet, en ik kreeg ook veel waardering van de klanten. Maar ik had het idee dat ik die job zelf ook wel kon organiseren, zonder afhankelijk te zijn van een werkgever. Ik heb de voordelen en nadelen tegen elkaar afgewogen, de markt wat afgetast, me geïnformeerd over bedrijfsmatige zaken en ik beginnen praten met een aantal mensen over mijn plannen. Want dat is het voordeel als je twaalf jaar gewerkt hebt: je kunt terugvallen op een netwerk. En zo ben ik op een opportuniteit gestoten die me ook wat zekerheid bood.

 Op voorhand lijkt het een grote verandering. Het is dan ook nog allemaal heel abstract, maar eens de  stap gezet, is het eigenlijk allemaal vrij vanzelfsprekend. Door aan te kondigen dat je met een zaak gaat beginnen, creëer je ook al een zekere vraag. Daardoor moet je niet van nul starten.”

 

De crisis heeft je niet tegengehouden?

 Koen De Bruyn: “Ik heb daar toch wel over nagedacht. Want het is natuurlijk wel een zeker risico. Ik heb alles een op een rijtje gezet, een soort van worst case scenario opgesteld. Het is dus een weloverwogen stap geweest. Overigens: hoe zeker ben je als werknemer? Ik denk dat het een valse zekerheid is. Als werknemer worden de beslissingen voor jou genomen. Ik heb dat zelf ervaren toen ik na het uiteenspatten van de dotcombubbel ontslagen werd. Deze crisis biedt ook opportuniteiten aan mensen die een zelfstandig activiteit opstarten. Precies omdat je als zelfstandige veel flexibeler inzetbaar bent.”

 

Is de administratieve opstart ook vlot verlopen?

 Koen De Bruyn: “Het vraagt toch wel wat tijd om alles in orde te krijgen. Je moet naar de bank, de boekhouder, het sociaal secretariaat... Dat heeft allemaal misschien wat langer geduurd dan ik had gehoopt, maar het is zeker niet onoverkomelijk. Ik heb ook vastgesteld dat er toch wel een zeker wantrouwen is tegenover starters. Je solvabiliteit is niet gekend en dat werkt tegen je. Ik heb gelukkig weinig moeten investeren – een pc en een wagen zijn zowat mijn belangrijkste werkmiddelen -  maar ik heb toch grotendeels mijn eigen middelen moeten aanspreken. Een bedrijf opstarten met 1 euro kapitaal, dat kan dan nu wel theoretisch, maar in de praktijk zal je er toch niet ver mee geraken, vrees ik.”

 

Is je startersblog ontstaan als reactie op een gemis? Is er een gebrek aan informatie voor starters?

 Koen De Bruyn: “Het is dubbel. Er is eigenlijk heel veel informatie,  maar ze is verspreid, versnipperd over verschillende initiatieven. Het is ook veelal informatie voor starters, maar niet door starters. En als ik vergelijk met bijvoorbeeld sites in de VS, dan leeft het hier ook niet echt. Al moet ik meteen toegeven dat mijn blog wegens te veel werk ook even wat minder actief is.”

 

Werk je nu meer dan vroeger?

 Koen De Bruyn: “Het is vooral anders werken. Ik ben nu veel meer meester van mijn agenda. Doordat ik regelmatig thuis kan werken, kan ik ’s middags al eens een boodschap doen; ‘s avonds werk ik dan wat langer, dat is dan geen probleem. Ik heb nu ook veel minder verplichtingen: vergaderingen, proposals schrijven, mensen hun werk nakijken…daar kroop enorm veel tijd in, en dat hoef ik nu niet meer te doen. Komt daarbij dat ik regelmatig naar Brussel moest en dus veel tijd in de files verloor. Kortom, ik voel dat ik nu veel productiever bezig ben.”

 

U kunt de blog hier terugvinden.