Ingeborg Symons: "Eindelijk structuur in duurzaamheidsbeleid"

Auteur: 
Jo Cobbaut

Op het forum Closing the Circle van ETION kwamen nogal wat ondernemers aan het woord over duurzame innovatie. Multigas had ook op dat podium kunnen staan. De Gentse kmo hanteert daarvoor de Sustatool van Hans Verboven. Ondernemen sprak met zaakvoerder Ingeborg Symons.

De Sustatool is gebaseerd op een systeem van continue verbetering. Hans Verboven (Universiteit Antwerpen) is overigens ook de auteur van een inspiratienota die pas is verschenen: ‘De innovatieparadox doorbroken’.

De Sustatool is een online applicatie, opgebouwd rond vijftien thema’s, gaande van hr-beleid over energie tot waterbeheer en facility management. Voor elk thema zijn er tientallen concrete en uitvoerbare duurzaamheidsinitiatieven opgelijst, waardoor bedrijven duurzaamheid in hun strategie kunnen integreren en opvolgen.

Structuur

Ingeborg Symons, zaakvoerder van Multigas, leerde de Sustatool kennen via een infosessie van ETION. De Gentse kmo, gespecialiseerd in de distributie van propaangas voor zowel particulieren als industrie, is al langer dan vandaag bezig met duurzaamheid. “We plaatsten overal led-lampen, vangen regenwater op en denken erover na hoe we de site groener kunnen maken door minder verharding. Onze producten zijn vandaag een milieuvriendelijk alternatief, maar in een koolstofvrije toekomst zullen we het anders moeten aanpakken. Voor mij was de Sustatool een echte eye-opener. Je beseft eindelijk hoe je structuur moet stoppen in wat je al weet over duurzaamheid en hoe je eraan moet beginnen. Dankzij de tool zag ik waar de grootste opportuniteiten of dreigingen voor ons bedrijf zaten.”

“De tool heeft iets losgemaakt en zet je aan tot actie.”

Samen met professor Hans Verboven en zijn jonge team brainstormde Ingeborg Symons over de toekomst van Multigas. “Die sessie betekende veel voor ons bedrijf. Het gaat niet over iets theoretisch. Je wordt uit je dagelijkse beslommeringen gehaald om na te denken over hoe je het anders moet aanpakken, waar de problemen zitten en waar de oplossingen. Waaraan moeten we werken om de knelpunten uit het bedrijf te halen? De tool heeft iets losgemaakt en zet je aan tot actie. Het helpt je om over de drempel te stappen en eraan te beginnen.”