Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt

‘How to win friends and influence people’ is één van de eerste zelfhulpboeken over het omgaan met mensen. Dale Carnegie geeft de lezer tips hoe je mensen positief kan beïnvloeden om zo betere resultaten te behalen.Een boek uit 1936 over leiderschap, is de inhoud anno 2018 nog actueel? Of zijn de ideeën van Dale Carnegie ondertussen achterhaald?

Het boek is wereldwijd vertaald, heeft verschillende revisies gekregen om het wat ‘eigentijds’ te houden en is met meer dan 16 miljoen exemplaren één van de meest verkochte managementboeken aller tijden geworden. Een boek uit 1936 over leiderschap, is de inhoud anno 2018 nog actueel? Of zijn de ideeën van Dale Carnegie ondertussen achterhaald?

Dale Carnegie leert ons drie grondbeginselen om met mensen om te gaan, zes manieren om ons bemind te maken, twaalf stappen om mensen te overtuigen en negen tips hoe we betere leiders kunnen worden. Met zijn eerlijke en open schrijfstijl brengt hij verhalen en anekdotes tot leven om zijn standpunt kracht te geven. De kern van zijn verhaal is dat mensen een psychologische drang hebben om zich gewaardeerd en belangrijk te voelen. Als we oprechte interesse tonen, complimenten geven en vragen stellen in plaats van te bevelen, dan hebben we de sleutel tot succes in onze handen.

Actueel

Dale Carnegie schreef dit boek in de nasleep van de Amerikaanse Burgeroorlog, de Eerste Wereldoorlog, de beurscrash van 1929 en de daaropvolgende depressie van de jaren 30. Er was een noodzaak om mensen te vriend te maken en positief te kunnen beïnvloeden. In die tijden zat 20% van de Amerikaanse bevolking zonder werk. Er was geen sprake van zelfontwikkeling via internet, e-learnings of workshops. Mensen hadden behoefte aan een wijze man die hen kennis kon verschaffen rond het omgaan met mensen. Dit boek kon werkzoekenden helpen bij hun sollicitaties, verkopers om betere cijfers te behalen en bedrijfsleiders om meer resultaten uit hun bedrijf te halen. En dat was in deze tijden dus eerder een noodzaak om te overleven dan een ‘nice to have’.

"Carnegie's basisprincipes zijn 80 jaar later nog even actueel."

De noodzaak aan advies omtrent de omgang met mensen is terug actueel. Anno 2018 is dat niet door de beurscrash en de hoge werkloosheid, maar wel door de complexe samenleving die aan hoge snelheid verandert. We staan anders in het leven, we zitten op een overgang in onze manier van werken en leven. Rollen veranderen, onze ingesteldheid tegenover werk is gewijzigd en er is een nieuwe vorm van leiderschap nodig. Veel mensen grijpen nu terug naar eenvoud en authenticiteit. Dat maakt dat deze basisprincipes van Dale Carnegie nu, 80 jaar, later nog steeds even actueel zijn.