Het ‘nieuwe’ Fortis-akkoord

De kogel is door de kerk. Na marathononderhandelingen heeft de Belgische overheid en BNP Paribas een akkoord gesloten rond Fortis. De reactie op de beurs suggereert dat de aandeelhouders tegemoet zijn gekomen. De algemene verwachting is dan ook dat het akkoord deze keer wel goedgekeurd zal worden op de aandeelhoudersvergadering. Het eerste wat opvalt, is de sterke gelijkenis met het voorstel dat verleden maand is afgekeurd door de aandeelhouders. Tevens valt op dat de Belgische staat meer heeft moeten toegeven dan BNP Paribas.

Lichte verbetering voor de aandeelhouders

De Franse bankgroep verwerft nog 75 procent van de bankactiviteiten, in ruil voor aandelen en aan dezelfde voorwaarden. Daarnaast ontvangt BNP Paribas 25 procent van de verzekeringsactiviteiten ten opzichte van 10 procent zoals in de voorgaande overeenkomst. De totale verkoopsprijs stijgt hierdoor met 825 miljoen euro, aldus the Wall Street Journal (hoewel zowel de internationale als nationale pers elkaar soms tegenspreken wat de exacte cijfers betreft).

Belgische overheid draagt zware last

Maar daar krijgt ze ook veel voor terug.
BNP Paribas neemt slechts een participatie van 12 procent in de 11.4 miljard euro toxische activa. De rest valt, direct of indirect, ten laste van de Belgische overheid. Daarnaast neemt onze overheid ook nog eens 1.5 miljard euro potentiële verliezen van de resterende Fortis-portefeuille voor zijn rekening. Indien de kapitaalratio onder een het “tier 1” niveau valt, wat waarschijnlijk niet lang op zich zal wachten, draagt de belastingsbetaler nog eens 2 miljard euro bij.

Bovendien blijft het onduidelijk of BNP Paribas garanties op tafel heeft gelegd omtrent het aanhouden van activiteiten in België of de kredietverlening in ons land. Het vervangen van toppersoneel door Fransen is alvast een veeg teken aan de wand. De belastingsbetaler betaalt aldus voor de licht verbeterde deal voor de Fortis-aandeelhouders. Een krantenkop in de Franse krant Le monde: “Rachat de Fortis : BNP-Paribas peut remercier les contribuables belges” vat het nieuwe akkoord wellicht passend samen.