EVC-traject: erkenning voor verworven competenties

Auteur: 
Partner

Heel wat mensen kregen de kans niet om een diploma te behalen, maar leerden hun vak al doende. Bijvoorbeeld in het bedrijf van hun ouders of als vrijwilliger. Denk maar aan de slagerszoon die geen officieel diploma behaalde maar perfect kan uitbenen. Of de jobstudent die tijdens zijn vakantiewerk met een heftruck leerde rijden maar dat niet kan bewijzen. Dan biedt een EVC-traject dé oplossing.

Kijk verder dan een diploma bij een nieuwe aanwerving

Als bedrijfsleider ben je vaak op zoek naar medewerkers, maar soms is het aanbod aan kandidaten beperkt. Sommige kandidaten spreken over veel ervaring en kennis, maar kunnen geen bewijs voorleggen. Ze hebben gewoonweg geen diploma of certificaat om te bewijzen dat ze geschikt zijn voor de functie. Ze zijn echter even bekwaam als kandidaten met een diploma en verdienen net als hen een kans. Raad hen daarom aan om een EVC-traject te volgen en hun ervaring te laten erkennen. Zo ben jij er zeker van dat je kandidaat de kneepjes van het vak kent als je hem of haar aanwerft.

Ook interessant voor je huidige medewerkers

Een EVC-traject kan ook interessant zijn voor je huidige personeel. Door hun competenties te laten erkennen en hen daarin te ondersteunen, bouw je aan het zelfvertrouwen van je personeelsbestand. Erkenning is vaak een eerste stap om je mensen een kans te geven om door te groeien.

Voor welke beroepen bestaat het EVC-traject?

Momenteel kan je voor een aantal beroepen al een erkenningstraject volgen. Het gaat om:

●    Onderhoudsmecanicien personenwagen en lichte bedrijfsvoertuigen
●    Heftruckchauffeur
●    Reachtruckchauffeur
●    Fitnessbegeleider
●    Kinderbegeleider baby's en peuters
●    Kinderbegeleider schoolgaande kinderen
●    Opleider-begeleider in bedrijven
●    Uitbener-uitsnijder

Meer info over het traject en de voordelen vind je op vdab.be/werkgevers/ervaring-telt.