Een derde van zelfstandigen ontevreden over werk-privébalans

Auteur: 
Acerta

Een derde van de zelfstandigen in ons land is ontevreden met hun werk-privé balans. De vele werkuren zijn met stip het grootste pijnpunt, maar de tevredenheid van de zelfstandigen hangt ook grotendeels af van het aantal jaren activiteit en van het aantal werknemers in dienst.

Het aanwerven van de eerste personeelsleden blijkt geen verbetering te brengen. Daarentegen wordt het dan net moeilijker om de verhouding tussen werk en privé in balans te houden. Dat komt naar voren uit een nieuw onderzoek van Acerta.

Vooral onevenwicht op privévlak

Het aantal startende zelfstandigen zit in de lift: in 2015 begonnen 82.571 Belgen hun eigen zaak. Acerta deed een enquête bij meer dan 2000 zelfstandigen in ons land om te schetsen of het zelfstandigenleven goed te combineren valt met privé-activiteiten.

32% van de zelfstandigen is ontevreden met zijn huidige werk-privébalans. “We zien dat voor zelfstandigen in ons land de balans vooral niet in evenwicht is op privévlak”, weet Els Schellens, directeur van Acerta. “31% is niet gelukkig met wat ze kunnen doen voor hun gezin (bijvoorbeeld samen uitgaan of helpen in het huishouden) of voor hun persoonlijke ontwikkeling (bijvoorbeeld het volgen van een opleiding). 20% geeft aan ontevreden te zijn over realisaties op vlak van werk. De groep ontevreden zelfstandigen moet veel inboeten op sociale activiteiten of tijd met het gezin, omdat ze hun werktijden minder kunnen bepalen en langere dagen moeten presteren.”

Lees het volledige artikel op de website van Acerta.