Denise De Vlieger: Onze klanten stellen grote investeringen uit

Denise De VliegerDe crisis komt bij Almasy, inrichter van magazijnen, archieven en winkels, hard aan. Om te besparen op de vaste kosten sloot het bedrijf de vestiging van dochteronderneming Euroracks. De kmo (35 werknemers) maakt ook gebruik van het systeem van economische werkloosheid. Toch is afgevaardigd bestuurder Denise De Vlieger optimistisch. "Deze crisis scherpt onze commerciële creativiteit opnieuw aan", zegt ze.

Bedrijven stellen door de crisis hun investeringen uit. Dat moet een bedrijf als Almasy ook voelen.

DENISE DE VLIEGER: "We zien in onze orderboek inderdaad een algemene verlaging. Voor de kleinere investeringen, onder de 10.000 euro, valt het nog goed mee. Daar is er niet echt een probleem. Maar het is duidelijk dat bedrijven de grotere investeringen in vraag stellen én uitstellen. Ik zeg uitstellen, want ons aanvoelen is dat van zodra het klimaat wat opklaart die bestellingen alsnog zullen vallen.
"Een ander segment van de markt waar we de crisis bijzonder goed voelen is dat van de winkelinrichting voor starters. Mensen die nu in loondienst zijn en die plannen hebben of hadden om een eigen zaak op te starten, willen dat risico in de huidige omstandigheden niet nemen. Ze kiezen het zekere voor het onzekere. Het aantal bestellingen in die niche is drastisch teruggevallen. In die mate zelfs dat we een oplossing hebben moeten zoeken voor ons dochterbedrijf Euroracks. We hebben aan het personeel een downsizing voorgesteld. Om de vaste kosten zoveel mogelijk te drukken wilden we het bedrijf onderbrengen in onze hoofdzetel in Meerle. Het personeel is daar niet willen op ingaan. Ik heb daar begrip voor: het is voor die mensen toch een uur rijden naar hier. Euroracks zal daarom volledig opgaan in Almasy. Dat is een pijnlijke ingreep."

 

Zijn er nog andere besparingsmaatregelen? Stellen jullie zelf ook investeringen uit?

DENISE DE VLIEGER: "De ingrijpendste maatregel is dat we acht mensen van de productieploeg in gedeeltelijke economische werkloosheid hebben moeten sturen. In de productie van houten rekken hadden we een voorraad opgebouwd. Die productie hebben we nu tijdelijk op een lager pitje gezet. Het is niet de eerste keer dat de verkoop wat terugvalt, maar het is wel de eerste keer dat het zolang duurt. Vandaar die toch wel drastische maatregel.  
"We huren ook geen extern personeel meer in. De voorbije twee jaar moesten we voor de grotere projecten regelmatig een beroep doen op externe montageploegen. Dat trachten we nu met onze eigen montageploegen op te vangen. En dat lukt. We maken daar ook een punt van, want het wringt toch dat je mensen op economische werkloosheid moet sturen en dan toch externen zou aantrekken. Iedereen is daar heel solidair in.
"Ik denk dat wij altijd al vrij kostenbewust zijn geweest. Maar zoals overal: als het heel goed gaat, zit je soms wat ruim in het jasje. En het is voor ons nu een goede oefening om te zien waar we de zaken scherper kunnen stellen Een voorbeeld: we hebben twee wagens verkocht die we vroeger een beetje op reserve hielden voor bijvoorbeeld snelle interventies. Dat was weliswaar iets comfortabeler, nu moet het iets rendabeler.
"En ja, als we voor een belangrijke aankoop staan, stellen we toch wel twee keer de vraag of het echt nodig. In jaren van hoogconjunctuur ga je daar iets minder kritisch mee om."

 

Hoe is uw ervaring met het systeem van de economische werkloosheid? Verloopt dat vlot?

DENISE DE VLIEGER:  "Wel, dat heeft me aangenaam verrast. Het is een erg soepele en eenvoudige procedure. We hebben gewoon de aanvraag ingediend en binnen de zeven dagen was ons dossier goedgekeurd. Recent hebben we een controle gehad, wat ik overigens niet meer dan normaal vindt: het gaat tenslotte om een systeem dat gefinancierd wordt met de RSZ-bijdragen. Iedereen betaalt dus mee en dus moet de overheid nauwlettend toekijken dat er geen misbruik van gemaakt wordt."

 

Ondervindt u moeilijkheden op het vlak van financiering en kredieten?

DENISE DE VLIEGER: "Nee. We hebben op dit moment een kredietdossier in aanvraag. Ik verwacht niet dat er een probleem zal zijn. We zijn financieel gezond, we hebben behoorlijke reserves opgebouwd, we hebben een degelijk dossier ingediend…. "(Denise De Vlieger liet nadien weten dat het dossier zonder problemen is goedgekeurd, nvdr).

 

Heeft deze crisis ook een positieve zijde?

DENISE DE VLIEGER: "Net zoals we kritischer naar onze uitgaven kijken, scherpt de crisis ook onze commerciële creativiteit opnieuw wat aan. We komen met Almasy echt uit jaren van hoogconjunctuur: de verkoop werd bijna volledig gedragen door de vraag. Onze verkopers moesten hard werken, daar niet van, maar wel op een heel andere manier Nu moeten we weer volop prospecteren, commerciële acties uitdokteren enzovoort. Een crisis is goed om de zaken terug scherp te zetten. Het was soms wat te evident geworden."