De strijd werd tussen 2000 en 2007 verloren

Auteur: 
De Morgen

Na een jaar van grote onduidelijkheid valt het doek voor Opel Antwerpen. Geert Noels vraagt de overheid lessen te trekken.

Opel Antwerpen gaat dit jaar dicht. Dat is gisteren bekendgemaakt op een speciale ondernemingsraad in Antwerpen. Dat betekent een zware slag voor de Belgische, Vlaamse en Antwerpse economie. In de talrijke commentaren en debatten zal ongetwijfeld op de nationalistische reflex van de Duitsers worden gewezen.

Maar het zou niet fout zijn om lessen te trekken uit dit drama. Duitsland werkt vanaf 2000 aan competitiviteit, vergrijzing en industriebeleid. In die periode boog het een achterstand om in een voorsprong. De Duitse loonkost per eenheid product in de industrie verbeterde spectaculair tegenover die in België. Dat is duidelijk te zien op bovenstaande grafiek.

We hebben de strijd om Opel niet verloren in 2008 en 2009, maar wel tussen 2000 en 2007. Een tabel uit een rapport van VKW Metena, dat de uurloonkost in de verschillende Europese landen oplijst, bevestigt dat.

Even op een rij: in Noorwegen kostte een uurloon anno 2007 40,19 euro, in België 35,84 euro, in Duitsland 32,70, in Frankrijk 32,26, in Nederland 31,34, in het Verenigd Koninkrijk 27,19, in Spanje 19,57 en in Polen 5,90.

Met andere woorden: in 2007 waren de loonkosten in de industrie in ons land substantieel hoger dan in Duitsland. Alleen Noorwegen was duurder, wat mede door het sterke overwicht van de eigen olie-industrie te verklaren is.

We moeten de waarheid dus onder ogen zien: België is het duurste land voor productie van de industrie. Ofwel verbeteren we dat, ofwel gaan we nog jaren lang Calimero spelen bij elke nieuwe sluiting.

Geert Noels is econoom en stichter van het financieel-economisch adviesbureau Econopolis.

© 2010 De Persgroep Publishing