Is de jeugd tegenwoordig lui?

Auteur: 
Serge Huyghe

pedro-de-bruyckere“Volgens cijfers van verbruikersorganisatie OIVO hebben meer dan de helft van de zestien- en zeventienjarigen in Vlaanderen een baantje om hun zakgeld aan te vullen”, aldus pedagoog Pedro De Bruyckere. “De kans dat zij op maandagmorgen moe in de klas zitten omwille van het werk, is groter dan moeheid omwille van het uitgaan.”

Pedro De Bruyckere was op 15 november te gast was bij VKW West-Vlaanderen. “Uit onderzoek blijkt dat negen op de tien Vlaamse jongeren een positieve houding heeft ten opzichte van werken. 62% van de ondervraagde jongeren wil graag veel geld verdienen en is bereid om hier hard voor te werken.”

Gevolgen

“De jongeren lijken ook bekommerd om het financiële plaatje, ze zijn duidelijk bezig met een levensplanning en willen tegen hun 25ste op eigen benen staan. Maar ze kennen ook de gevolgen van té hard werken; dat zien ze vaak thuis.”

Deze jongeren komen dikwijls uit gemengde en gestrande huwelijken. Ze zagen bij hun ouders ook het fenomeen van burn-out opduiken. Dat willen ze zelf niet meemaken en daarom zijn ze enorm bezig met de ‘work-life balance’.

Sfeer

We zien 3 belangrijke redenen om voor een bepaalde job te kiezen: 

  • Ontplooiing
  • Extralegale voordelen
  • Sfeer

Wie meer wil weten over de Y-generatie, en meer bepaald voor een positieve kijk op deze jongeren, kan terecht in het nieuwe boek van Pedro De Bruyckere en Bert Smits 'De jeugd is tegenwoordig' of surft gewoon naar www.xyofeinstein.be