Beleef brexit vanop de eerste rij

Nu in het Britse Parlement een amendement werd aangenomen om een harde brexit te vermijden, is er weer een klein beetje hoop op een ordentelijke afloop. Intussen maken wij ons opnieuw op voor een unieke ETION-belevingstrip naar Londen (15-17 mei).

We zullen het uiteraard hebben over brexit, maar ontmoeten ook Geert Noels en zijn dochter Jolien voor een inspirerend gesprek over duurzame groei.

“Brexit makes no sense, but it’s happening”, betreurde Brian Hilliard twee jaar geleden tijdens onze ETION-belevingstrip. Hilliard, hoofdeconoom bij Société Générale in Londen, voorspelde destijds zeer moeilijke en langdurige onderhandelingen. Het gebrek aan achtergrondkennis over hoe Europa functioneert, niet alleen bij de voorstanders van brexit maar ook bij Theresa May, was volgens hem het werkelijk angstaanjagende.

Het waren profetische woorden. Tot op vandaag komt men langs Britse zijde nog steeds niet verder dan gesprekken over hoe de gesprekken moeten worden gevoerd. Uit de Unie stappen, bleek veel complexer dan sommigen het hadden gedroomd en EU-onderhandelaars waren vanaf de eerste dag veel beter voorbereid.

Verdeeld land

De Britten hadden totaal geen idee van wat ze eigenlijk wilden en blijven verdeeld rond netelige kwesties zoals de wederzijdse rechten van burgers van het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Voor de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek is er eigenlijk geen echte oplossing mogelijk, zeker als men geen vrij verkeer wil.

We zijn dan ook benieuwd wat de heronderhandelingen rond de ‘backstop’, als gevolg van een tweede amendement dat deze week werd aangenomen, zullen opleveren.

Met de rug tegen de muur

Michel Barnier, onderhandelaar namens de EU, stelde vorig jaar een veelzeggend schemaatje op waaruit in één oogopslag blijkt dat de Britten zichzelf eigenlijk met de rug tegen de muur zetten. Eender welk handelsmodel wordt gekozen, er zit altijd wel iets in de weg. De Britten willen geen vrij verkeer van personen, geen financiële bijdrage betalen, niet onder de jurisdictie van het Europees Hof vallen, een eigen autonome regelgeving en een onafhankelijk handelsbeleid.

Een van de weinige opties die overblijven is bijvoorbeeld een handelsakkoord naar Canadees model. Onder CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) is de handel in goederen zo goed als vrijgesteld van tarieven. Maar een dergelijk akkoord toepassen op de handel tussen het VK en de EU zou veel nieuwe vraagtekens oproepen, zoals onder meer rond productnormeringen. De weg blijft lang.

"Eenvoudige oplossingen worden complex wanneer men ze in praktijk wil brengen."

Tweede referendum?

Eenvoudige oplossingen worden plots complex wanneer men ze in praktijk wil brengen. In het VK hebben steeds meer mensen er schoon genoeg van en er gaan inmiddels steeds meer stemmen op om een tweede referendum te houden. Het argument om dit niet te doen, was de angst om het land nog meer in de verdeeldheid te storten. Maar die verdeeldheid is er hoe dan ook. Een nieuw referendum houdt nieuwe risico’s in, zoals een verdere afkalving van het vertrouwen in de democratie. Het zou echter hoe dan ook beslissend zijn.

Maar eerst even afwachten of Theresa May in Brussel een paar deuren kan openen naar een betere deal. In mei zullen we ter plekke de balans opmaken.

Enkele blikvangers tijdens ETION-Belevingstrip Londen (15-16-17 mei 2019)

  • Aan de London School of Economics gaan we in gesprek met Geert Noels en zijn dochter Jolien waar zij onderzoek doet naar duurzaamheidsmanagement bij bedrijven.
  • De gevolgen van brexit voor de economie van het VK worden door Brian Hilliard, hoofdeconoom Société Générale, zorgvuldig in kaart gebracht.
  • Lia Van Bekhoven, de bekende stem uit Londen, maakt duidelijk waarom de Britten voor brexit hebben gestemd.
  • Tussendoor peilt Pascal Paepen naar de temperatuur op de financiële markten en de beurzen.
  • In Mansion House maken we kennis met een unieke collectie schilderijen van Vlaamse en Hollandse meesters uit de 17e eeuw.


Klik hier voor het volledige programma en meer info of mail naar geert.janssens@etion.be