Ilse Janssens (Emmaüs): Kom uit je functiebeschrijving

Fotograaf
Wouter Van Vaerenbergh

In volle coronacrisis tref je Ilse Janssens twee dagen per week aan het onthaal van een woonzorgcentrum van de Emmaüs Groep aan. Ze is eigenlijk HR-coördinator voor de groep, maar ze helpt de temperatuur van de medewerkers meten. “Ik doe als het ware een check-in”, lacht ze.

Mentaal inchecken, peilen naar de mens achter de job: dat is bij het begin van de dag of de start van een vergadering een gewoonte bij Emmaüs.

"Kwetsbaar leiderschap is krachtiger als je zelf sterk bent."

Iedereen verlegt een steen

Emmaüs Groep biedt met 7000 medewerkers kwalitatieve zorg op 24 locaties in de provincie Antwerpen. De betrokkenheid scheert hoge toppen tijdens de COVID-19-epidemie. “Iedereen verlegt hier een steen in de rivier,” zo zegt HR-coördinator Ilse Janssens, “zowel een poetsmedewerker als een spoedarts, het aankoopteam en de psycholoog.”

Vleugels van de esdoorn

Medewerkers zitten echter niet in het strakke keurslijf van een functiebeschrijving. Ze mogen zichzelf zijn, zeggen waar ze mee zitten en hun ideeën uiten. Belangrijk is dat het niet bij woorden blijft. Ze mogen actie ondernemen en verantwoordelijkheid nemen. Het kan geen kwaad om een ommetje te maken in de werkafspraken, vanuit je professionaliteit als zorgverlener. Emmaüs schenkt je dat vertrouwen, bijvoorbeeld om bij mooi weer een wandeling te mogen maken met een bewoner met dementie. “Kleine verhalen op de werkvloer hebben hier een plaats”, mijmert Ilse.

Sinds vorig jaar heeft Emmaüs een nieuw logo: de vleugels van de esdoorn. Ze staan symbool voor houvast, nabijheid en vooruitgang. De organisatie wil een betrouwbare werkgever zijn. Met aandacht voor werkbaar werk, zowel op het vlak van lichaam als geest. Maar ook aandacht voor je rollen buiten het werk: vader, moeder, mantelzorger, buur of vriend.