- ETION
- Kennis Verwerven
- De Nood Aan Elektrificatie Gaat Niet Alleen Over Klimaat
De nood aan elektrificatie gaat niet alleen over klimaat
7 oktober 2024
Elke verandering roept weerstand op, want mensen zijn gewoontedieren. Daarom worden we vaak ingehaald door de technologie. Neem nu de elektrische wagen. De actieradius is momenteel meer dan voldoende, net als de laadcapaciteit met 14.600 publieke en 37.100 semipublieke laadpunten in Vlaanderen. De hoge aanschafprijs blijft een probleem maar lagere onderhouds- en energiekosten rijden het gat snel dicht naarmate de kilometers oplopen. Elektrische wagens rijden zo comfortabel dat de meeste chauffeurs niet meer terug willen schakelen naar brandstofmotoren.
Wie ook is ingehaald door de technologie, zijn onze eigen Europese autoconstructeurs die de omslag veel te laat hebben ingezet en nu de boot dreigen te missen. Dat consumenten de elektrische wagen niet lusten, geeft hun een argument om terug te keren naar brandstofmotoren. Dat lijkt verstandig omdat we daarmee onze eigen constructeurs wat ademruimte geven in een concurrentieslag die ze dreigen te verliezen. De vraag is voor hoelang, want hiermee riskeren onze autobouwers technologisch nog verder achterop te geraken.
Niet alleen de elektrificatie van het wagenpark is belangrijk. Sinds de oorlog in Oekraïne kreunt de gehele Europese industrie onder de hoge energiekosten. Onze gasprijzen zijn een veelvoud van die in de VS. Terwijl de Duitse economie nog moet afkicken van haar verslaving aan goedkoop Russisch gas, lijkt de tijd van goedkope Europese energie voor langere tijd voorbij. Zo wordt elektrificatie niet alleen een zaak van klimaat, maar meer en meer van concurrentiekracht. Op de korte termijn lijkt elektrificatie een dure zaak op een slecht moment. Op langere termijn is het een investering in een competitieve energievoorziening.
Elektrificatie leidt ook tot een grotere spreiding van onze energiemix. Zo wordt het voor regimes moeilijker om ons te chanteren. Dat Europa daardoor afhankelijk wordt van andere spelers — voor kritische grondstoffen voor zonnepanelen, windmolens, batterijen of nucleaire installaties — is geen tegenargument. Europa zal altijd afhankelijk zijn van anderen bij gebrek aan eigen grondstoffen. Dit is net een extra reden om de mix te spreiden en de eigen bevoorrading meer in handen te nemen.
Dit is een boodschap die we veel te weinig horen vanwege het beleid dat vergeten is om consumenten mentaal voor te bereiden op de energietransitie. Het brengt ook niets bij om mensen blij te maken met droombeelden over waterstof of andere wondertechnologieën. Zonder nieuwe doorbraken is groene waterstof veel te duur. Om onze industrie te redden moeten we blijven inzetten op innovatie maar ondertussen wel onze energie zo efficiënt mogelijk gebruiken. De waarheid is dat elektrificatie trager zal verlopen dan gepland, maar noodzakelijk blijft. Niet alleen voor de klimaatzaak maar ook voor onze concurrentiekracht en politieke onafhankelijkheid. Zo bekeken, is elektrificatie een positief verhaal dat we veel te weinig horen.