gezichten van een jonge vrouw en een robot op een achtergrond met lichtpuntjes

Themagroep Tech Ethics

Vier sessies over morele vraagstukken in een wereld
van bits & bots.

Themagroep Tech Ethics

Info

Technologie is een motor van economische vooruitgang en maatschappelijke verandering. Innovaties creëren nieuwe markten, verbeteren processen en diensten, en maken het leven meestal makkelijker. Maar technologie is niet waardenneutraal. Technologie beïnvloedt ons gedrag, onze manier van denken en soms zelfs onze morele opvattingen. Er schuilt ethiek in techniek.

Met de doorbraak van artificiële intelligentie (AI) en andere datatechnologie nemen ook de morele vraagstukken toe. Tot op welke hoogte laten we technologie ons aansturen? Wat betekent creativiteit nog in een tijdperk van generatieve AI? Hoe laten we technologie rekening houden met menselijke waarden? En wat is de maatschappelijke, of zelfs existentiële, impact van een wereld waarin technologie steeds meer aan het stuur komt te zitten?

Gastheer en businessfilosoof Jochanan Eynikel gaat in gesprek met experten en ervaringsdeskundigen over ethiek in de digitale wereld en hoe bedrijven hiermee kunnen omgaan.

Programma
Datum - uur - locatie Spreker Thema
25/04, 15-18 uur (SEW Eurodrive Leuven) prof. Katleen Gabriels, moraalfilosoof en computerethicus Universiteit Maastricht Wat zijn de belangrijkste ethische vraagstukken rond technologie vandaag? Hoe kunnen bedrijven hiermee het beste omgaan in hun bestuursorganen?
06/06, 15-18 uur (Colruyt Academy Haasrode) Ruben Missine, Division Manager Data & Analytics bij Colruyt Group Ethiek en waardengericht ondernemerschap staan al jaren hoog in het vaandel bij Colruyt Groep. Maar wat betekent dit in een digitale omgeving? Hoe ga je ethisch om met data of algoritmes in dienstverlening naar klanten, de samenwerking met medewerkers en de relatie met andere belanghebbenden?
12/09, 15-18 uur (EASI Leuven) prof. Lode Lauwaert, techniekfilosoof KU Leuven In deze sessie buigen we ons over de minder zichtbare uitdagingen van AI. Hoe duurzaam is AI? Wat met de vele onzichtbare ‘ghost workers’ die AI-systemen trainen maar daar niet altijd voor beloond worden? En kan AI echt de laatste menselijke uitvinding ooit worden, waar sommige experten voor waarschuwen?
24/10, 15-18 uur (Camco Technologies Leuven) Hans Graux & Edwin Jacobs, Partners Timelex De nieuwe Europese AI-wetgeving is niet alleen van toepassing op grote multinationals, maar geldt voor elke organisatie en onderneming. Hoe concreet toepassen in jouw onderneming? Hoe begint je aan een risico-evaluatie? Wat is nu echt verplicht en wat is eigenlijk niet nodig? Wat zijn de sancties?
Waar
Leuven, verschillende locaties
Wanneer
-
Praktisch
Prijs
€ 950 (excl. btw) voor de vier sessies
Kosteloos annuleren
10 werkdagen
Contact
Annemie De Proft

Annemie De Proft

0473 51 91 35
Partner(s)
Spreker(s)

Katleen Gabriëls

Professor
Universiteit Maastricht

Katleen Gabriëls studeerde Germaanse talen en Moraalfilosofie aan de KU Leuven, UGent en universiteit van Helsinki. Ze promoveerde aan de VUB met een onderzoek over moraliteit in de virtuele wereld (2014). Ze werkte ook als postdoctoraal onderzoeker en docent aan de VUB en als Assistant Professor aan de TU Eindhoven. Katleen is de auteur van ‘Regels voor robots. Ethiek in tijden van AI' en 'Onlife. Hoe de digitale wereld je leven bepaalt'.

Ruben Missinne

Group Data & Analytics Officer
Colruyt

Ruben Missine studeerde geschiedenis en bedrijfseconomie aan UGent. Hij is sinds 2010 aan de slag bij Colruyt Group in procesopvolging en data-analyse. Als Group Data & Analytics Officer is hij o.a. verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van een datastrategie die aansluit bij de bedrijfsdoelstellingen als groep en voor alle operationele eenheden.

Lode Lauwaert

professor
KU Leuven

Prof. Lode Lauwaert is techniekfilosoof aan KU Leuven. Hij studeerde psychologie en filosofie, en was gastonderzoeker aan de universiteiten van Wenen, Stellenbosch en Boston. Zijn onderzoek en onderwijs focussen op technologie vanuit ethiek, cultuurfilosofie en wijsgerige antropologie. Hij is auteur van het boek 'Wij, Robots'.

Hans Graux

advocaat - partner
Timelex

Hans Graux is advocaat, gespecialiseerd in de juridische aspecten van de digitale wereld, waaronder de praktische toepassing van AI-regelgeving.

Edwin Jacobs

advocaat - partner
Timelex

Edwin Jacobs is advocaat, gespecialiseerd in de juridische aspecten van de digitale wereld, waaronder de praktische toepassing van AI-regelgeving.

Jochanan Eynikel

businessfilosoof - expert mensgericht ondernemen
ETION

Jochanan Eynikel (1981) is master in de wijsbegeerte en audiovisuele journalistiek. Zijn bijdragen richten zich op het raakvlak tussen ethiek, filosofie en economie. Hij is auteur van Check-In en Robot aan het stuur.