metaverse, scifi: woestijnlandschap met gloeiende neonmaan aan de hemel

Science Faction

We kijken vooruit naar wat de toekomst zal brengen. Op basis van sciencefiction. Een gedachte-experiment over de keuzes die we vandaag maken. Of net niet.

Science Faction

Info

Van videobellen in The Jetsons tot Skype, van Star Treks universal translator tot Google Translate. Maar ook ruimtereizen, drones, zelfrijdende wagens, earbuds en tablets. Hier en daar heeft de realiteit de fictie zelfs ingehaald. Allemaal uitvindingen die ooit onrealistisch leken, maar vandaag een alledaags deel zijn van het leven.

In de reeks Science Faction kijken we vooruit naar wat de toekomst zal brengen. Op basis van sciencefiction. Een gedachte-experiment over de keuzes die we vandaag maken. Of net niet.

Aan de hand van boeken en series denken we samen na over hoe de wereld er morgen zal uitzien. Toekomstdenker Hans Diels gaat telkens met een gast in gesprek over wat realiteit wordt en wat niet. Zo kijkt tech optimist Clo Willaerts vol verwachting uit naar de onontdekte wereld van de Metaverse. Klimaatspecialist Tomas Wyns onderzoekt hoe ver we af staan van de gruwelijke realiteit in The Ministry of the Future. Technologiesocioloog Ben Caudron is beducht voor de gevaren van big tech en het verlies aan privacy zoals in Doctorows werk. En Carolien Vekemans schreef haar thesis over The Handmaid’s Tale, waarin mensenrechten met de voeten worden getreden.

Alle details lees je op de fiche hieronder.

Datum Boek Topic Spreker
donderdag 9 februari Ready Player One Metaverse Clo Willaerts
donderdag 9 maart The Ministry of the Future klimaat Tomas Wyns
donderdag 20 april Attack Surface digitale vrijheid Ben Caudron
donderdag 11 mei The Handmaid’s Tale mensenrechten Carolien Vekemans
Waar
Vleeshalle, Mechelen

Huidevettersstraat 7, 2800 Mechelen

Wanneer
-
Praktisch
Prijs
€ 950 (excl. btw) voor de reeks, inclusief 4 boeken. Met hapjes en dranken.
Kosteloos annuleren
10 werkdagen
Meer info
Spreker(s)

Hans Diels

toekomstdenker - expert geopolitiek
ETION

Hans Diels (1980) studeerde Politieke wetenschappen en Internationale Betrekkingen in Leuven en Louvain-la-Neuve. In het verleden was hij actief als vertegenwoordiger in het Handelsbeleidscomité van de Europese Raad in Brussel, medewerker van de VS-ambassade in België en de EU, en als onderzoeker en lesgever aan het Departement Politieke wetenschappen van de UA.

Clo Willaerts

Clo Willaerts is een keynotespreker, auteur en adviseur digitale strategie. Ze heeft meer dan 20 jaar ervaring in digitaal zakendoen, digitale marketing en digitale cultuur. Clo omschrijft zichzelf als een girl-nerd, een old skool tech blogger en een tech-optimist die gelooft dat de technologische singulariteit zowel chaos als verbazing zal brengen.

Tomas Wyns

klimaatspecialist
VUB

Tomas Wyns werkt aan de Brussels School of Governance van de Vrije Universiteit Brussel. Hij heeft een Master’s degree in Fysica en is gespecialiseerd in international betrekkingen. Hij werkte 5 jaar rond klimaatbeleid voor de Vlaamse regering. Hij was directeur van het Center for Clean Air Policy’s European Office. Tomas woont sinds 2007 de UNFCCC-klimaatonderhandelingen bij.

Ben Caudron

Ben Caudron is technologiesocioloog, opiniemaker en publicist. Hij is gefascineerd door de complexe relatie tussen mensen en hun technologieën.

Carolien Vekemans

Carolien schrijft een doctoraat over mensenrechten aan de UGent en werkt voor Amnesty International.