bos en water vormen wereldkaart

Duurzaamheidstour

De sluimerende energiecrisis maakt van duurzaamheid prioriteit nummer één. Op een inspirerende tocht ontdek je bij 4 Kempense bedrijven groene ambitie met een reële impact.

Duurzaamheidstour

Info

Anno 2023 gaat duurzaamheid verder dan pakweg recto-verso printen en wat zonnepanelen op het dak gooien. We zijn intussen met 8 miljard mensen op deze planeet. Willen we welvaart voor iedereen, dan moeten we respectvoller omspringen met schaarse grondstoffen. En de sluimerende energiecrisis maakt van duurzaamheid prioriteit nummer één.

In de ETION Duurzaamheidstour doe je samen met andere bedrijfsleiders en leidinggevenden on site inspiratie op bij vier Kempense bedrijven.

Organisaties die proactief nadenken over hun rol in de samenleving en positief willen bijdragen voor mens en milieu. Hoe vertalen zij hun groene ambitie naar concrete actie? Acties die een reële impact hebben voor klanten, medewerkers en de omgeving? Waar lopen ze in hun zoektocht tegenaan? En hoever reiken hun plannen nog?

Vier bedrijven uit heel verschillende sectoren die je inspireren om ook in jouw organisatie een duurzame transitie in praktijk te brengen. Een uniek binnenkijkmoment waarbij je ervaringen deelt samen met een kleine groep ondernemers die verantwoordelijkheid dragen voor duurzaamheid binnen hun onderneming.

 • Mintjens: circulair bosbeheer en dichtbij (di. 18/04)
  Meubelmaker Mintjens is een begrip in Westmalle en omgeving. Een familiebedrijf met meer dan 60 jaar ervaring, gespecialiseerd in maatwerk van kasten, dressings, tafels in massief en fineerhout. Tien jaar geleden startte het bedrijf, met tweede generatie Carl Mintjens aan het roer, aan een opmerkelijke transformatie.
  Van internationale B2B-productie schakelden ze over naar lokale B2C. Moordende concurrentie met multinationals leidt alleen naar bodemprijzen en uitbuiting. In de wetenschap dat groei niet altijd groter moet zijn, maar ook gewoon beter kan betekenen, zetten ze in op milieuvriendelijke productie en technologische verbeteringen in het productieproces. Door circulair te denken, waterzuivering, recyclage en de droom van windenergie komen ze elke dag een stap dichter bij een minimale ecologische voetafdruk.
  Direct to consumer betekende dat ze hun businessmodel helemaal omgooiden. Bij Mintjens Factory Direct kopen klanten hun lokaal geproduceerde meubelen, gemaakt door vakmensen uit de buurt. Met de garantie dat het hout enkel uit duurzaam beheerde bossen komen.

 • ETAP: licht als een dienst (wo. 7/6)
  De dagen dat verlichting verkopen niet meer was dan zo goedkoop mogelijk gemaakte peertjes aan de man brengen, zijn voltooid verleden tijd. ETAP is een trendsetter in de omschakeling naar volledige circulariteit in de lichtindustrie.
  Een transformatie waarvoor ze hun hele businessmodel moesten omgooien. In plaats van lampen verkopen ze nu licht als een dienst. Een totaaloplossing waarbij hun experts verlichting installeren, onderhouden, upgraden en renoveren.
  Vanuit de filosofie dat het licht van de toekomst eindeloos, moeiteloos en afvalloos is. Eindeloos omdat ETAP componenten van topkwaliteit gebruikt en hun armaturen voor de eeuwigheid gebouwd zijn. Moeiteloos, door op maat te werken en de klant volledig te ontzorgen. Afvalloos, net als de natuur, door maximaal in te zetten op circulaire renovatiemethodes.

In de herfst van 2023 plannen we nog twee bedrijfsbezoeken. Meer info daarover komend voorjaar. 

Waar
diverse locaties
Wanneer
-
Praktisch
Prijs
€ 800 (excl. btw)
Kosteloos annuleren
10 werkdagen