De comeback van privacy
Opiniebijdrage van Jochanan Eynikel (De Standaard - 12 april 2018)
Ook voor Mark Zuckerberg zijn er grenzen aan wat hij publiek wil delen. Dat hij pleit voor meer databescherming, is een keerpunt.
Forum voor geëngageerd ondernemen
Businessfilosoof Jochanan Eynikel (1981) is expert mensgericht ondernemen & toekomstdenken bij ETION. Hij is master in de wijsbegeerte en audiovisuele journalistiek. Zijn bijdragen richten zich op het raakvlak tussen waarden, mens en economie.
Volg Jochanan op twitter.
Opiniebijdrage van Jochanan Eynikel (De Standaard - 12 april 2018)
Ook voor Mark Zuckerberg zijn er grenzen aan wat hij publiek wil delen. Dat hij pleit voor meer databescherming, is een keerpunt.
Als een soort synthese van zijn vele lezingen en lessen, gaat de Leuvense econoom en filosoof Antoon Vandevelde in zijn boek ‘Het geweld van geld’ op zoek naar de ziel van economie. Met name naar het mensbeeld en de ethische grondslagen van ons denken over markten en geld.
Opiniebijdrage van Jochanan Eynikel (Tijd.be, 14 februari 2018)
Al te vaak hoor ik tech-ondernemers zeggen dat er te veel angst bestaat voor technologie. Dat kan kloppen. Maar je neemt die angst niet weg door je producten pas aan te passen na protest. Dit keer door adverteerders als Unilever tegen de digitale platformen.
Duurzaamheid zit steeds meer bedrijven in de genen, zo blijkt uit de recentste duurzaamheidsstudie van McKinsey. De (digitale) technologie blijkt een katalysator te zijn voor duurzaamheid bij bedrijven. Al betekent digitaal niet automatisch duurzaam.
Uit een onderzoek aan de Universiteit van Virginia blijkt dat kenniswerkers 70 tot 85% van hun tijd besteden aan (virtuele) interactie met anderen. Ze vergaderen en beantwoorden e-mails, maar ze reageren ook op berichten van ettelijke communicatieplatforms.
Netwerktechnologie creëert platforms waarop verwanten elkaar kunnen vinden, informatie kunnen uitwisselen en gezamenlijk actie kunnen ondernemen. Kijk maar naar de impact van de #metoo onthullingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag. De wissel van de macht lijkt ingezet van officiële autoriteiten naar de burger. Power to the people! En toch is er een maar.
In zijn nieuwste boek bespreekt moraalfilosoof Herman De Dijn de relatie tussen ethiek en wetenschap. Ethiek en wetenschap zijn radicaal van elkaar verschillende vormen van weten en praktijk. De Dijn verwerpt dan ook de veelgehoorde stelling dat ethiek voortdurend achteroploopt op nieuwe wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen.
Techontwerpers en designers zullen steeds meer moeten innoveren vanuit een holistische benadering. Een aanpak waarbij men in het ontwerp van producten en diensten de omgeving en bijhorende (keuze-)invloeden mee in rekenschap brengt. Het is precies daarover dat Richard Thaler een schat aan inzichten leverde. De keuze om de Nobelprijs Economie aan de man achter de keuzearchitectuur-theorie te geven, is dan ook geen toevallige keuze.
Uitdagende tijden voeden polariserende overtuigingen. Daarin bestaan weinig tinten tussen wit en zwart. Het gevaar bestaat dat we ons in die polarisering zo radicaal tegenover anderen gaan plaatsen dat we er onze eigen waarden voor opzijzetten.
De opkomst van slimme, autonome technologie verandert de verhouding tussen mens en technologie. Deze evolutie opent een wereld van ongekende opportuniteiten. Tegelijk opent ze een debat met nieuwe ethische vraagstukken. Hoe ver laten we zelfstandig opererende technologie ons leven sturen? Wie is verantwoordelijk voor algoritmisch gestuurde beslissingen of fouten?