Hans Diels

Hans Diels (1980) is toekomstdenker & expert geopolitiek bij ETION. Hij studeerde Politieke wetenschappen en Internationale Betrekkingen in Leuven en Louvain-la-Neuve. In het verleden was hij actief als vertegenwoordiger in het Handelsbeleidscomité van de Europese Raad in Brussel, medewerker van de VS-ambassade in België en de EU, en als onderzoeker en lesgever aan het Departement Politieke wetenschappen van de UA.
Volg Hans op twitter

 

De universiteit van de toekomst

Opinie van Hans Diels
Binnen twintig jaar zullen universiteiten er helemaal anders uitzien. Het zullen niet langer unitaire instituten zijn waar studenten zich inschrijven en vijf jaar lang alle cursussen volgen. De universiteit van 2040 zal zich moeten inpassen in een heel nieuw ecosysteem van hoger onderwijs met verschillende rollen.

ETION Forum 2021: De kracht van twijfel

Twijfel lijkt vaak het tegenovergestelde van succes te zijn. De mens houdt graag vast aan wat hij heeft en weet. Twijfelen aan ideeën wordt aan de kant geschoven. Maar dat beperkt onze creativiteit. Nieuwe ideeën ontstaan immers daar waar we de status quo in vraag stellen. Met het ETION Forum 2021 (15 november, Gent) willen we dan ook de kracht van twijfel in de verf zetten.

De nieuwe klimaatpolitiek

Opinie van Hans Diels
Een Nederlandse rechtbank veroordeelde recent de oliegroep Shell tot het reduceren van zijn CO2-uitstoot met 45% tegen 2030. Deze nieuwe uitspraak is de jongste in een hele reeks rechtspraak rond het klimaat. Maar naast burgers en rechters zijn er steeds meer andere actoren die relevant worden in de klimaatpolitiek.

De illusie van zekerheid

Doordenker van Hans Diels (Ondernemen, maart 2021)
In een complexe wereld waar we geconfronteerd worden met interdependentie tussen landen, complexe interacties tussen een resem actoren en convergerende technologische vooruitgang is het voorspellen van de toekomst alleen maar moeilijker geworden. Desondanks blijven we dit proberen.

Silicon Island

Opiniebijdrage van Hans Diels
In de Zuid-Chinese Zee, op 130 km van China, ligt een land dat niet vertegenwoordigd is in de Verenigde Naties. Bedrijven uit dat land produceren bijna zeven op tien microchips ter wereld. En dat zou wel eens een probleem kunnen worden.

Nepnieuws, echte gevolgen

Het voorbije jaar kende de Verenigde Staten een ware infodemie, waarbij verschillende stromen van nepnieuws samenkwamen. ETION sprak met Cindy Otis, ex-CIA analiste en experte in disinformatie, tijdens de eerste sessie van de gloednieuwe online reeks ETION’s Flight to the Future.