Geert Janssens

Geert Janssens (1968) is hoofdeconoom bij ETION en expert participatief ondernemen. Hij publiceert rond macro-economische onderwerpen alsook bedrijfseconomische vraagstukken. Hij is een kritisch denker over maatschappelijke thema’s waaronder digitalisering en duurzaamheid. Als expert en pleitbezorger van participatief ondernemen helpt hij ondernemingen op weg naar hedendaagse businessmodellen gebaseerd op gedeeld leiderschap. Daarnaast is hij bestuurder in de non-profit. Hij is auteur van de boeken Waardevol werkloos, De muizenval, De bewuste belegger en Iedereen eigenaar.
Volg Geert op twitter.

 

Moderne Monetaire Theorie (MMT) legt fundamentele vraagstukken bloot

Opinie van Geert Janssens
MMT suggereert dat een regering met een eigen munt haar uitgaven onbeperkt kan financieren door de geldpers te gebruiken. Nu centrale banken wereldwijd overheidstekorten op die wijze financieren, lijkt de realiteit de theorie te hebben ingehaald. Zo'n theorie is te mooi om waar te zijn maar legt wel een aantal fundamentele vraagstukken bloot.

Cryptomunten zijn meer dan een hype

Opinie van Geert Janssens
Miljoenen beleggers jagen de prijs van GameStop-aandelen door het dak om daarmee shortsellers een hak te zetten. Terwijl de cryptohype steeds meer voet aan de grond krijgt, koopt Tesla voor anderhalf miljard dollar bitcoins. Is de financiële wereld op hol geslagen? Op basis van vijf trends proberen we hier een touw aan vast te knopen.

De spaarzame aandeelhouder

Een nuttige eigenschap van financiële participatie (winstpremie, aandelen, opties,…) is dat je medewerkers nauwer kunt betrekken bij het tot stand komen van het resultaat van de onderneming. Een minder gekend neveneffect is een grotere zelfdiscipline bij medewerkers om te sparen.