De Tijd

Europa niet laten terugplooien

Column van Caroline Ven (De Tijd, 30 maart 2016) De aanslagen van 11 september 2001 in New York en ook de latere aanslagen in Londen en Madrid kregen de wereldeconomie niet op de knieën. Een soepel monetair beleid, vastgoedzeepbellen en oplopende schulden hebben — tijdelijk althans — erger kunnen voorkomen. Vandaag weten we dat we toen enkel tijd hebben gekocht en onze economie nog steeds in een sukkelstraatje vertoeft. Niets is vanzelfsprekend.

We hadden het nog nooit zo goed

Column van Caroline Ven (De Tijd, 17 december 2014) Bij een terugblik op wat 2014 bracht, moet ik vaststellen dat er een vervreemding is ontstaan tussen perceptie en realiteit. Toegegeven, er staan wel wat hervormingen op de plank die velen onder ons zullen voelen. Maar wat zich nu in sommige politieke discoursen en media afspeelt, is toch erg sloganesk. Ik stel vast dat het daarbij aan enig historisch perspectief ontbreekt.

Loonmassa stijgt sneller dan bbp

De lonen van de werknemers zijn voor het eerst in vijf jaar sneller gestegen dan het bruto binnenlands product (bbp). Dat blijkt uit cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen. Het loonaandeel in het bbp groeide van 49,95 procent in 2006 tot 50,5 procent in 2007. Het aandeel van het bruto-exploitatieoverschot (vooral bedrijfswinsten) en de belastingen op productie en invoer daalde tot 38,1 en 11,4 procent.