De Standaard

Laat iedereen zijn zin doen en je maakt pas echt winst

Tijdens het ETION Forum gisteren in Antwerpen getuigde de Deense ondernemer en bedenker van het zogenaamde spaghettimodel Lars Kolind over hoe Oticon, dat initieel de boot van kleine gehoorapparaatjes gemist had, “de beste van de industrie werd”. “We gaven de macht aan het individu. Hij kon zelf beslissen waar zijn bijdrage het grootst was. Zo stimuleer je mensen om hun best te doen, terwijl de meeste bedrijven mensen dat net beletten."

Zet afgewezen sollicitant niet zomaar aan de kant

Opiniestuk van Jochanan Eynikel (De Standaard, 24 april 2015) De zoektocht naar werk kan zeer frustrerend zijn. Zeker als er veel kandidaten zijn voor een beperkt aantal functies. Zoals onlangs bleek bij leraars: volgens cijfers van de VDAB zoeken gemiddeld meer dan 7.000 leerkrachten op het einde van elke maand naar een job, terwijl er gemiddeld maar iets meer dan 500 vacatures zijn (DS 22 april).

Onterechte grieven over groei

Gastcolumn van Caroline Ven (De Standaard, 3 april 2013) Het jaarlijkse paaseieren rapen van afgelopen weekend was weer een succes. De kinderen hebben zich weer gretig op de tuin gestort om hun mandjes te vullen met chocolade eieren. Op dat ogenblik heerst de wet van de snelste. Niemand heeft ze dat geleerd. Het zit blijkbaar in de genen van de mens. Om het meest, om het snelst. Het was het soort competitiegeest dat tezelfdertijd de renners (en supporters) van de Ronde van Vlaanderen dreef. Niet voor niets heeft ook de economische wetenschap - wat uiteindelijk ook een menswetenschap is - zich vooral toegespitst op hoe we de groei van onze welvaart kunnen bevorderen. Door te streven naar een hogere inzet van arbeid en investeringen, meer efficiëntie, meer innovatie.