Caroline Ven

Kunnen we onze welvaartsstaat veiligstellen?

Column van Caroline Ven (De Tijd, 20 april 2016)

Decennia geleden al konden we inschatten dat onze sociale zekerheid zonder drastische ingrepen voor een financiële afgrond komt te staan. De genomen maatregelen komen eigenlijk te laat en te langzaam om onze welvaartsstaat in de huidige vorm veilig te stellen. Het is in een dergelijke context dan ook onbegrijpelijk dat de minister Kris Peeters zodanig de wind van voren krijgt als hij waarschuwt voor grote inspanningen die nog moeten volgen. Vanuit alle hoeken duiken struisvogels op. Niet wij, de anderen moeten het oplossen. Het is de staat die boven zijn stand leeft, niet de burger.

Tussen droom en daad staan moeilijke begrotingsbeslissingen

Opiniebijdrage van Caroline Ven (De Morgen, 10 maart 2016)

Het verslag van het Monitoringcomité ter voorbereiding van de begrotingscontrole is als een bom ingeslagen in de Wetstraat, en ver daarbuiten. Het is heel gebruikelijk dat enkele maanden na de initiële begrotingsopmaak wat moet worden bijgestuurd. Maar ditmaal valt niet zomaar een beetje bij te sturen. En zulk nieuws komt blijkbaar geheel als een verrassing? Natuurlijk niet.

De beste deal heeft geen verliezers

Column van Caroline Ven (De Tijd, 24 februari 2016)

Een van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd — toegegeven, met scha en schande — is dat je onderhandelingen niet vanuit je eigen grote gelijk wint. Hoezeer je een dossier ook minutieus hebt voorbereid en objectieve argumenten in handen schijnt te hebben, dat volstaat niet om anderen per se te overtuigen.

Dringend werk maken van een echte belastinghervorming

Opiniebijdrage van Geert Janssens en Caroline Ven (De Morgen.be, 13 januari 2016)

Dat de Europese Commissie België terugfluit voor de ‘overwinst rulings’ die het sloot met enkele multinationale ondernemingen wekt sterk uiteenlopende reacties op. Wat deze beslissing wel duidelijk maakt, is dat ons land nu dringend werk moet maken van een echte belastinghervorming in het teken van een grondige vereenvoudiging die kan leiden tot een lagere lastendruk voor iedereen.

Functioneringsgesprek zinvol?

Column van Caroline Ven (De Tijd, 16 december 2015)

Als ik heel eerlijk ben, kijk ik doorgaans wat op tegen de jaarlijkse functioneringsgesprekken. We zijn een kleine organisatie. Wat uitgesproken moet worden, is de revue al gepasseerd. En zo niet, was het niet belangrijk genoeg. En dus maken we eerder een synthese van wat we doorgaans al wisten.