Annelies Boecxstaens

Annelies Boecxstaens (1981) was expert leiderschap bij ETION (2018-2020). Zij is master in de industriële wetenschappen. Dankzij haar praktische ervaring als ‘leider van verandering’ heeft zij veel expertise opgebouwd in de softe kant van organisaties.

 

Gewoon, leiderschap

Goed leiderschap omschrijven is niet eenvoudig. Het is geen vast recept dat je kan volgen om succes te boeken. Er bestaat geen ideale leider. Er bestaan wel een aantal basishoudingen die je kan volgen om een betere leider te worden. In deze inspiratienota schetsen we drie basisregels. We keren terug naar de essentie en naar de simpliciteit van ‘Gewoon, leiderschap’.

Zelfinzicht bij leiders

ETION bevroeg 350 leidinggevende profielen over hun bewustzijn, behoefte en engagement in zelfinzicht. De bevraging bevestigt dat er een grote behoefte is aan zelfreflectie en zelfontdekking, maar toont ook aan dat er een drempel bestaat om met anderen te praten over eigen gedrag en leiderschapsstijl. Annelies Boecxstaens bundelde de belangrijkste resultaten in een nieuwe inspiratienota.

Help, mijn baas is een vrouw

Dat er nog heel wat werk is om gelijke kansen voor mannen en vrouwen te creëren lijdt geen twijfel. Maar we moeten ons ook afvragen wat ons doel is in deze gendergelijkheidscontext. Willen we, desnoods gedwongen, evenveel vrouwen als mannen in topposities? Of willen we vooral een klimaat creëren waarbij iedereen gelijke kansen krijgt om zijn passie te volgen?