Themagroep: Circulaire Economie

Datum: 
dinsdag, 17-04-2018


Meestappen in de circulaire economie is niet alleen bijna een morele plicht. Het is ook een geweldige opportuniteit die de Europese economie een netto-winst van 1.8 biljoen euro kan opleveren tegen 2030.

Daarom nodigt ETION je uit voor de themagroep circulaire economie. Een groep waarin we ondernemers samenbrengen en inspireren om in een open en vertrouwelijke sfeer ervaringen uit te wisselen rond de kringloopeconomie.

Deze themagroep is exclusief voorbehouden voor bedrijfsleiders en kaderleden uit productiebedrijven die willen nadenken over hoe ze in hun onderneming meer circulair kunnen ondernemen, hoe afvalstromen kunnen gevaloriseerd worden, welke nieuwe businessmodellen er bestaan en hoe dit allemaal kan gefinancierd worden.


Programma

In samenwerking met Vlaanderen Circulair en met de steun van Renewi.

1. Introductie - di. 17 april 2018 (09.00 - 12.00 uur)

Wat verstaan we onder circulaire economie en waarom is die broodnodig? Wat zijn de voordelen ervan voor bedrijven? En wat zijn de verschillende aspecten van de kringloopeconomie: afvalstromen, design, transport, delen van experten…

Spreker: Karel Van Acker (deeltijds hoogleraar en coördinator Materials Research Centre van KULeuven)

2. Businessmodellen – di. 8 mei 2018 (08.00 - 12.00 uur)

Aan de hand van het door VITO ontwikkelde 'Risk & Race'-spel ervaar je wat circulair ondernemen en circulaire businessmodellen kunnen betekenen. Je leert spelenderwijs de strategisch-financiële implicaties van het toepassen van circulaire strategieën in de bedrijfsvoering van een fictief bedrijf.

Sprekers: Jeroen Gillabel (expert circular economy innovation strategies) en Saskia Manshoven (R&D professional sustainable resource management) van VITO

3. Materialen – wo. 23 mei 2018 (08.30 - 12.00 uur)

Cruciaal in circulair ondernemen is het hergebruiken van afvalstromen. Dat kan binnen de eigen onderneming, maar vaak is er een symbiose mogelijk met andere ondernemingen. Hoe kunnen bedrijven beter samenwerken om industriële afval- en nevenstromen een hoogwaardigere toepassing te geven. Op een interactieve manier krijgen de deelnemers info en geven we inspiratie over wat ze kunnen doen met hun afvalstromen - van selectieve inzameling tot hoogwaardige valorisatie - alsook meer tips over ecodesign (duurzaam productontwerp).

Nadien bezoeken we de site van Renewi. 

Spreker: Thomas Derveaux (OVAM)

4. Actoren en financiering van de circulaire economie –  di. 19 juni 2018 (09.00 - 12.00 uur)

In deze sessie bespreken we de circulaire economie binnen de Vlaamse Overheid. We brengen de relevante spelers in Vlaanderen in kaart en bespreken de verschillende vormen van financiering. Zowel subsidies als private manieren komen aan bod en worden gelinkt aan vernieuwende businessmodellen.

Sprekers: Philip Marynissen (access-to-finance facilitator) en Karen Vanderstraeten (facilitator circulaire economie) van Vlaanderen Circulair.

Locatie

Technopolis, Technologielaan 1, 2800 Mechelen; de derde sessie gaat door in Puurs bij Renewi.

Inschrijven

Inschrijven kan per e-mail naar hans.diels@etion.be.


Prijs:
€ 680 (exclusief btw)
Exclusief
Locatie:
Technopolis

Technologielaan 1, 2800 Mechelen

Partner(s):

Vragen?

Hans Diels
T 0478 62 58 35