Project Passie: de hi-tech boerenstiel van Jean-Louis de Cartier

Smart farming als hobbyproject
Datum: 
vrijdag, 13-09-2019


We hebben allemaal onze hobby’s. Dingen waarvan je intens kan genieten buiten de dagelijkse sleur. Heel wat ondernemers zijn ooit zo begonnen: met een uit de hand gelopen hobby. In Project Passie maken we kennis met Jean-Louis de Cartier en zijn passie voor de boerenstiel van de toekomst.

In het dagelijkse leven is Jean-Louis de Cartier voorzitter van Etex, CartaMundi en Brepols. Maar schrik niet als je hem op een mooie dag strak-in-het-pak ergens midden in een wortelveld zijn oogst ziet inspecteren.

Hij wist al van kleins af aan dat hij boer wilde worden. Als kind werkte hij veel op de boerderij en toen Jean-louis op zijn 19de de schoolbanken verliet, ging hij meteen in de familieboerderij in Arendonk aan de slag. Dat deed hij tot zijn vader hem vroeg om bestuurder bij Brepols te worden en hij de tractor verruilde voor de bestuurszetel.

Toch lieten zijn roots Jean-Louis niet los. Landbouwer moet na jager-verzamelaar zowat het oudste beroep ter wereld zijn. Verrassend genoeg is boer zijn vandaag weer één van de meest hi-tech jobs die je je kan voorstellen.

Wie de Kruisberghoeve in Arendonk bezoekt, denkt nog amper aan een hobby van een bedrijfsleider. Wat je te zien krijgt, is spitstechnologie in de landbouw. Tractoren die met GPS tot 2 cm nauwkeurig rijden, sensoren meten de kwaliteit van de grond en drones bepalen welke gewassen bespoten en bemest moeten worden.

Echte smart farming en dus minder kosten, minder milieubelasting en méér opbrengst. Of hoe een echte passie al snel kan uitgroeien tot een hoogtechnologisch boerenbedrijf.

Kom het uit de hand gelopen hobbyproject op de Kruisberghoeve ontdekken middenin het oogstseizoen. Zoon Antoine zet “zijn” bier Kempisch Vuur alvast voor je koud.  

Wil je nu alvast kennismaken met Jean-Louis de Cartier? Lees het artikel in Ondernemen.

Programma: 
13.00 uur: ontvangst en start oogstfeest
14.00 uur: presentatie Jean-Louis de Cartier
15.00 uur: rondleiding op de boerderij
16.00 uur: einde
Prijs:
€ 95 (excl. btw)
Enkel voor leden

Vragen?

Britt De Weirt
T 03 829 25 05