Leiders in alle staten: Gunter Pauli

Digitale keynote met een succesvolle Belg in het buitenland
Datum: 
dinsdag, 16-11-2021
Zet in kalender


Er zijn mensen voor wie het bescheiden Vlaanderen simpelweg te klein is. Ze hebben hun vleugels uitgeslagen en ver van de eigen kerktoren een internationale carrière uitgebouwd. In onze nieuwe digitale sessies 'Leiders in alle staten' maak je kennis met Vlamingen op verre continenten.

De eerste in deze reeks is Gunter Pauli (founder ZERI Network, Japan). Boegbeeld van duurzaam ondernemerschap en als innovatief denker en doener actief op het raakvlak van ondernemerschap, wetenschap, cultuur, politiek en ecologie.

Bij ons is Gunther vooral bekend van zijn periode als CEO van detergentproducent Ecover. Begin jaren negentig bouwde hij daarmee een van de eerste ‘groene’ fabrieken ter wereld.

Van Malle trok hij rechtstreeks door naar Tokyo, waar hij het Zero Emissions Research and Initiatives (ZERI) oprichtte. Aan dat instituut brengt hij innovatieve denkers samen die zich buigen over globale uitdagingen. Vanuit de basisfilosofie dat onze economie moet tegemoetkomen aan de basisbehoeften van iedereen, door middel van wat lokaal aanwezig is en dat we ons daarbij vooral laten inspireren door de natuur.

De voorbije 25 jaar werd vanuit ZERI al meer dan vijf miljard euro geïnvesteerd in duurzame projecten. Zoals het telen van champignons op koffiegruis, maar evengoed het creëren van eilanden voor kusten om de effecten van de stijging van de zeespiegel te temperen. Of de productie van steenpapier uit de restproductie van de mijnbouw.

Gunter is ook o.a. lid van de Club van Rome, professor aan de Politecnico di Torino en de Universiteit van Pecs, adviseur bij de Verenigde Naties en bij verschillende overheden. Daarnaast is hij ook voorzitter van de raad van bestuur van Novamont, de Italiaanse globale marktleider in biopolymeren.

De basisgedachten van zijn visie schreef hij neer in de internationale bestseller The Blue Economy (2009) die meer dan 1,5 miljoen keer werd verkocht. Maar zijn inkomen haalt hij vooral uit de verkoop van kinderfabels waarvan hij er ondertussen al 365 heeft gepubliceerd en die vertaald werden in tientallen talen.

  • Ook in deze reeks: Pascale Hélène Dubois (donderdag 16/12) schopte het tot de top van de Wereldbank en is een absolute wereldautoriteit op vlak van anticorruptie.

Programma: 
12.00 uur: keynote & vragen
13.00: einde
Prijs:
€ 55 (excl. btw)
Enkel voor leden
Locatie:
digitaal
Spreker(s):
Partner(s):

Vragen?