Geert Janssens

Geert Janssens (1968) is hoofdeconoom bij ETION en expert participatief ondernemen. Hij is licentiaat-doctorandus in de Economische Wetenschappen alsook Master in Corporate Finance. Hij publiceerde vooral rond macro-economische onderwerpen en de werking van de arbeidsmarkt.
Volg Geert op twitter.

 

Onderneming 2.0

Een meer dan honderd jaar oud bedrijfsmodel maakt plaats voor een nieuwe vorm van ondernemerschap met gewijzigde relaties tussen eigenaars, financiers en medewerkers. Mede-eigenaarschap in brede zin staat centraal.

Too big to jail?

De voorbije jaren zaten heel wat grootbanken op de beklaagdenbank voor een brede waaier van onfrisse praktijken. Recent werd ook het Franse BNP Paribas genoemd als een mogelijke medeplichtige in een zaak rond koersmanipulatie van Amerikaanse staatsobligaties. Is het een veeg teken dat dit soort aanklachten op de financiële markten onopgemerkt voorbijgaat, zo vraagt Geert Janssens zich af in zijn opiniebijdrage? 

‘Trump’-stop: een tournée de bon sens

We moeten vrezen dat steeds meer kiezers, ook bij ons, niet langer geïnteresseerd zijn in het verschil tussen leugen en waarheid. Ze halen hun gram via sociale media en als het even kan in het stemhokje. Ze zijn verslaafd geworden aan een dagelijkse dosis zoete wraak die figuren als Donald Trump op een presenteerblaadje aanreiken. Hoog tijd voor een ‘tournée de bons sens’ of beter gezegd ‘Trump-stop’.

Basisinkomen: oordeel niet te vlug

Het basisinkomen staat steeds vaker in de schijnwerpers en eigenlijk is dat geen toeval, zo stelt Geert Janssens in zijn nieuwste inspiratienota. Dat basisinkomen zal er anders uitzien dan de proefballonnetjes die daarover vandaag worden opgelaten. De vraag is niet of het er komt, maar wel onder welke vorm, tegen wanneer en via welke weg.

Wat brengt 2017?

We moeten voor 2017 een waarschuwende vinger opsteken. Als we afgaan op het sentiment, dan zijn de vooruitzichten gunstig en trekt de wereldeconomie terug aan. De Belgische economie zou haar maximumgroei van 1,5% zelfs kunnen benaderen. Maar er is echter weinig nodig om dit scenario te doorkruisen. Zo zal de protectionistische retoriek van Trump niet helemaal zonder gevolg blijven voor de wereldhandel. Ook de vluchtelingenproblematiek zal opnieuw op tafel komen en Europa verdelen op electoraal cruciale momenten.

Laten we het hoofd koel houden

Met de kerstluwte in het vooruitzicht hadden we gehoopt een woelig jaar enigszins sereen te kunnen afsluiten. Maar net dan vindt er in het hart van onze samenleving opnieuw een bloedige aanslag plaats. Het besef dat de wereld rondom ons is veranderd, wordt elke keer weer wat groter. In een door media gepolariseerde samenleving wordt het antwoord daarop evenwel steeds minder duidelijk.