Geert Janssens

Geert Janssens (1968) is hoofdeconoom bij ETION en expert participatief ondernemen. Hij is licentiaat-doctorandus in de Economische Wetenschappen alsook Master in Corporate Finance. Hij publiceerde vooral rond macro-economische onderwerpen en de werking van de arbeidsmarkt.
Volg Geert op twitter.

 

‘Trump’-stop: een tournée de bon sens

We moeten vrezen dat steeds meer kiezers, ook bij ons, niet langer geïnteresseerd zijn in het verschil tussen leugen en waarheid. Ze halen hun gram via sociale media en als het even kan in het stemhokje. Ze zijn verslaafd geworden aan een dagelijkse dosis zoete wraak die figuren als Donald Trump op een presenteerblaadje aanreiken. Hoog tijd voor een ‘tournée de bons sens’ of beter gezegd ‘Trump-stop’.

Basisinkomen: oordeel niet te vlug

Het basisinkomen staat steeds vaker in de schijnwerpers en eigenlijk is dat geen toeval, zo stelt Geert Janssens in zijn nieuwste inspiratienota. Dat basisinkomen zal er anders uitzien dan de proefballonnetjes die daarover vandaag worden opgelaten. De vraag is niet of het er komt, maar wel onder welke vorm, tegen wanneer en via welke weg.

Wat brengt 2017?

We moeten voor 2017 een waarschuwende vinger opsteken. Als we afgaan op het sentiment, dan zijn de vooruitzichten gunstig en trekt de wereldeconomie terug aan. De Belgische economie zou haar maximumgroei van 1,5% zelfs kunnen benaderen. Maar er is echter weinig nodig om dit scenario te doorkruisen. Zo zal de protectionistische retoriek van Trump niet helemaal zonder gevolg blijven voor de wereldhandel. Ook de vluchtelingenproblematiek zal opnieuw op tafel komen en Europa verdelen op electoraal cruciale momenten.

Laten we het hoofd koel houden

Met de kerstluwte in het vooruitzicht hadden we gehoopt een woelig jaar enigszins sereen te kunnen afsluiten. Maar net dan vindt er in het hart van onze samenleving opnieuw een bloedige aanslag plaats. Het besef dat de wereld rondom ons is veranderd, wordt elke keer weer wat groter. In een door media gepolariseerde samenleving wordt het antwoord daarop evenwel steeds minder duidelijk.

Werkbaar en wendbaar werk

De Belgische arbeidswetgeving is nog te veel op de leest geschoeid van een socio-economische realiteit die niet meer bestaat. Daarom komen enkele recente beleidsmaatregelen geen minuut te vroeg. De eerste effecten zijn al zichtbaar maar de weg is nog lang, aldus Geert Janssens (ETION) en Chris Wuytens (Acerta) in hun inspiratienota over werkbaar en wendbaar werk.

Zinloze belastingen

De vennootschapsbelasting doorkruiste deze zomer herhaaldelijk de komkommertijd. Opmerkelijk was de aanval van Europees commissaris Vestager op Apple, dat gesommeerd werd om 13 miljard euro plus interesten aan belastingvoordelen vanwege de Ierse overheid terug te betalen.

De grenzen van het Trumpianisme

Voor ondernemers die actief zijn in de VS kwam de verkiezing van Trump niet als een totale verrassing. Spijts zijn ronduit vulgaire aanpak wist hij immers gevoelige snaren te raken bij grote delen van de bevolking. De vraag is nu of hij uit zijn rol zal blijven vallen. Dat de woorden van een Amerikaanse president zwaarder doorwegen dan de daden, is in elk geval een grote bron van onzekerheid.

Meer weten over participatie op het werk? Kom naar de Ambassador Day op 22/11

Op 22 november nodigt de NWOW Community je graag uit voor de 8ste Ambassador Day, i.s.m. ETION. Uit onderzoek dit voorjaar naar zinvol werk weten we dat open communicatie, een feedbackcultuur en participatie belangrijke factoren zijn om je goed te voelen op het werk. Maar hoe pak je dat concreet aan in een kmo? Van de 50.000 deelnemers geeft een derde aan zijn job als niet zinvol te ervaren. Er is dus werk aan de winkel.