De Tijd

Centrale bankiers echte helden van het herstel

Opiniestuk van Geert Janssens (Tijd.be, 11 oktober 2017)

Het economisch herstel danken we niet aan onze politici. De echte helden zijn de centrale bankiers, die met onbeproefde recepten eerst de boel hebben recht gehouden om hem nadien op sleeptouw te nemen. Geen reden tot juichen want dit scenario was nodig omdat andere kandidaat-helden verstek gaven. Nu de munitie van centrale bankiers op geraakt, is het aan hen om de mouwen op te stropen.

Wanneer vervangt de mens de robot?

Opiniebijdrage van Jochanan Eynikel (De Tijd, 24 november 2016) Zullen robots ooit de mens definitief vervangen? De vraag klinkt steeds luider in het licht van de ontwikkelingen in artificiële intelligentie, robotica en verregaande digitalisering. Toch denk ik dat de vraag evenzeer luidt: wanneer vervangt de mens de robot? Want ik geloof dat de rol van de mens in die technologische revolutie alleen maar zal toenemen.

De digitale bocht van ING

‘Disrupt or be disrupted’, was de boodschap van Netscape-oprichter Marc Andreessen in 2011. ING lijkt dat serieus te nemen in zijn digitale bocht richting ‘robotbank’. Het enige antwoord om te zorgen dat zoveel mensen voorbereid zijn op nieuwe jobs, is er een van vooruitdenken op verandering en daar vandaag op anticiperen.